24 Αυγούστου 2016

Πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό από τον Μητσοτάκη

Την απαρχή νέων πρωτοβουλιών του Προέδρου της ΝΔ στο μεταναστευτικό σηματοδοτεί η συνάντηση, την Παρασκευή το πρωί, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με φόντο τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι ανησυχίες για επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να ενημερωθεί σε αυτή την φάση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ώστε «να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει για να δούμε τι μπορεί να γίνει», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την γνωστοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης, της οποίας προηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Είναι πολύ πιθανό, αναφέρουν πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, να αναληφθούν το επόμενο διάστημα και άλλες πρωτοβουλίες από τη ΝΔ στο ζήτημα αυτό, στην κατεύθυνση πάντοτε της ανάδειξης της αναγκαιότητας να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για κάθε ενδεχόμενο.

Η κινητικότητα που επιδεικνύει η ΝΔ ενισχύεται από το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε διαχειριστική ανεπάρκεια», όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, στην προσφυγική κρίση που βίωσε η χώρα την προηγούμενη περίοδο.

Αυτό αποτελεί πηγή αυξημένης ανησυχίας μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί, λόγω επιπτώσεων από τις εξελίξεις στην Τουρκία, μπροστά σε νέα αύξηση μεταναστευτικών ροών από την γειτονική χώρα.

Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα πως «τις αρνητικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρώτη απ’ όλους η χώρα μας», ενώ και δια του εκπροσώπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου, η ΝΔ έχει επισημάνει μετά την αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ότι «θα απαιτηθούν προσαρμογές» και στο προσφυγικό. Δεν αποκλείεται εξάλλου να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως που έχει συγκροτήσει η ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.