07 Αυγούστου 2016

Ποιος καθυστερεί τις επενδύσεις; Το υπουργείο Πολιτισμού ή μήπως η κυβέρνηση;

Είναι κεντρική ή περιφερειακή στρατηγική της κυβέρνησης το μπλοκάρισμα των επενδύσεων; Ποιος παίζει κρυφτούλι με τους επενδυτές;  Η ίδια,  ή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αν πιστέψουμε όσα λέει το ΥΠΠΟΑ στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επένδυση του Ελληνικού, οι χειρισμοί στα θέματα των μεγάλων επενδύσεων γίνεται σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά,  «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους φορείς της κυβέρνησης, συμμετέχοντας εποικοδομητικά σε συσκέψεις και ανταλλάσσοντας εγκαίρως ενημέρωση και στοιχεία, όπως μπορεί πολύ εύκολα να διασταυρωθεί. Συνεπώς, δεν έχει υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός ούτε βέβαια υπάρχει πρόθεση να προκληθούν προβλήματα στην επένδυση.»

Αλλά το μόνο που ξέρει να προκαλεί το υπουργείο Πολιτισμού σε επενδύσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δική του δικαιοδοσία, είναι προβλήματα. Η εξέταση της τύχης των αρχαιοτήτων που συνδέονται με τις Σκουριές Χαλκιδικής παρουσιάζει ήδη τουλάχιστον 9μηνη καθυστέρηση και έπεται συνέχεια, καθώς ΘΑ γίνει αυτοψία. Η επένδυση στο Αφάντου Ρόδου επί του παρόντος έχει παγώσει, καθώς άλλα είχε υπογράψει το κράτος με τον επενδυτή και αλλιώς έγιναν τα πράγματα μετά την απόφαση να κηρυχθεί πολύ μεγάλο τμήμα της επένδυσης αρχαιολογικός χώρος.

Η μαρίνα της Πύλου χρειάστηκε αρκετούς μήνες και συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των αρμόδιων συμβουλίων του υπουργείου για να ξεμπλοκάρει. Τουλάχιστον προς το  παρόν, διότι ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει στο μέλλον. Τέλος, στο Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, το υπουργείο φιλοδοξεί να κηρύξει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αρχαιολογικό χώρο. Αν και εκεί έχει ανασκαφεί ολόκληρο το οικόπεδο και όσα αρχαία έπρεπε να διατηρηθούν έχουν συντηρηθεί και είναι ήδη κηρυγμένα.

Η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και  η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016. Και μόλις η σύμβαση εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Πολιτισμού θυμήθηκε ότι θέλει να κηρύξει μεγάλο τμήμα της επένδυσης αρχαιολογικό χώρο. Αν το έκανε με συμφωνία με την κυβέρνηση, όπως λέει ξεκάθαρα το δελτίο Τύπου, αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι για τα πανηγύρια. Αν το υπουργείο Πολιτισμού σηκώνει το δικό του μπαϊράκι, επιθυμώντας εργασιακή ειρήνη και γενικώς ειρήνη με τους  δικούς του συλλόγους και με φορείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό, και φοβούμενο την εξ αριστερών (αριστερών- αριστερών) κριτική, τότε πρέπει η κυβέρνηση να το παραδεχτεί. Αλλά πάντως, πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε δύο έγγραφα προς ενδιαφερόμενους φορείς ενημερώνοντας πως πρόκειται σύντομα να ακολουθηθούν διαδικασίες κήρυξης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Πρόκειται για έγγραφα της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων Ελενας Κόρκα και της γενικής διευθύντριας αναστήλωσης Ευγενίας Γατοπούλου. Θα μπορούσαν τα έγγραφα αυτά να έχουν συνενωθεί σε ένα και να υπογράφονται από την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη. Όμως η κυρία Βλαζάκη, που έχει τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας δεν πηγαίνει στις συνεδριάσεις και στέλνει την αναπληρώτριά της Ευγενία Γατοπούλου. Γιατί άραγε; Έχει τόσο φόρτο εργασίας ώστε να μην προλαβαίνει να παρακολουθήσει  τόσο σημαντικές συνεδριάσεις, στις οποίες πηγαίνουν όλοι οι άλλοι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων;

Το δελτίο Τύπου αναγγέλλει πως  στο επόμενο διάστημα επίκειται «η εξέταση των προτάσεων (για τις κηρύξεις στο Ελληνικό) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης. Κατά τη συζήτηση των θεμάτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν βήμα να εκθέσουν τις απόψεις και την επιχειρηματολογία τους, που θα ληφθούν υπ’ όψιν στις γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.» Το  «εγκαίρως» είναι τέλη Σεπτεμβρίου. Και αν προγραμματιστεί και  καμιά αυτοψία, πάμε στα Χριστούγεννα.

Η επένδυση στο Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη που γίνεται αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο και στην κοινοπραξία μετέχουν, εκτός από τους Ελληνες, κινέζοι επενδυτές και επενδυτές από το Ντουμπάι. Οι οποίοι, αφού έχουν υπογράψει τη σύμβαση, βρίσκονται ξαφνικά προ νέων δεδομένων. Γιατί λοιπόν το υπουργείο δεν φρόντισε να έχει κηρύξει την περιοχή και τα κτήρια πριν την επένδυση, ώστε να ξέρει και ο επενδυτής τι αγοράζει; Πώς είναι δυνατόν να έχει ένα μεγάλο μέρος κηρυγμένο μέσα στην επένδυση, να υπόκειται στους περιορισμούς που ορίζουν εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια γνωμοδοτικά συμβούλια του υπουργείου και να μη διαμαρτύρεται; Διότι, όντως, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, τα αρχαία πρέπει να προστατεύονται. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι κηρύξεις έπρεπε να έχουν γίνει. Και ο επενδυτής να αποφασίσει με βάση αυτές αν θα κάνει ή όχι την επένδυση. Τόσο απλά, τόσο  καθαρά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση (αυτό δα έλειπε).

Κριτήριο για τον καθορισμό ορίων είναι η αρχαιολογική έρευνα πεδίου και οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί, λέει η ανακοίνωση. Αλλά στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έχουν εντοπισθεί: ένας ταφικός περίβολος από τον Βασίλειο Πετράκο, που μεταφέρθηκε στη δεκαετία του 60, αποτελώντας την πρώτη ελληνική αρχαιότητα που έχει μετακινηθεί. Μια αγροικία και ένα νεκροταφείο, που καταχώθηκε για να γίνουν τα έργα του τραμ. Ένα αρχαίο λατομείο και χώροι απόθεσης υλικών από αυτό και από άλλο ένα. Οι τοπικοί δήμοι έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια να γίνει η περιοχή αρχαιολογικό πάρκο, ωστόσο τα ευρήματα είναι τόσο λιγοστά και αραιά, ώστε αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί  μόνο μέσα σε τυχόν μητροπολιτικό πάρκο.

«Η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται, πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόκειται για  συνήθεις όρους που ούτως ή άλλως τίθενται σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί ή είναι ορατές αρχαιότητες, όπως στη συγκεκριμένη» αναφέρεται. Αλλά αυτές οι υποχρεώσεις είναι ίδιες και αν δεν υπάρχει κήρυξη του χώρου, καθώς για όλα τα μεγάλα έργα, υπάρχει παρουσία αρχαιολόγου στις εκσκαφές. Ο,τι βρεθεί, εξετάζεται οπωσδήποτε από συμβούλια, συνήθως από το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η κήρυξη γίνεται για να προστατευθούν συγκεκριμένα αρχαία, τα οποία έχουν βρεθεί. Είναι τέτοια και τόσα ώστε να δικαιολογείται η κήρυξη μιας εκτεταμένης περιοχής;

Όσον αφορά στα νεότερα μνημεία,  στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα. Αυτά είναι τα σημαντικά κτήρια που πρέπει να διατηρηθούν. Όμως, επειδή το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού έκθεση – αίτηση και για άλλα κτήρια (πρόσφατα και αυτό, όλοι το θυμούνται δηλαδή κατόπιν εορτής) το υπουργείο θέλει, λέει, να επεξεργαστεί την πρόταση και να την αντιμετωπίσει. Πρόκειται για το κέλυφος του δυτικού αεροσταθμού, τον παλιό πύργο ελέγχου, το αγγλικό υπόστεγο στο Χασάνι και τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος  πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζονται «καταστροφολογικά» και οι συντάκτες της ανακοίνωσης θεωρούν ότι ο θόρυβος «που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση.»

Σαν να μην είχαμε άλλες δουλειές να κάνουμε…

Αντιγόνη Καρατάσου
http://www.liberal.gr/arthro/69879/epikairotita/2016/poios-kathusterei-tis-ependuseis-to-upourgeio-politismou-i-mipos-i-kubernisi.html