04 Αυγούστου 2016

Σχετίζεται η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στις καταλήψεις με τους πλειστηριασμούς;

του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Γραφικές», «ανόητες», εκτός τόπου και χρόνου. Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι όταν διαβάζουν όσα το τελευταίο διάστημα διακηρύττουν περί των καταλήψεων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μια η... συνήθης ύποπτη Ελένη Αυλώνιτου χαρακτήρισε τους καταληψίες «αξιέπαινα παιδιά»(!) και από την άλλη ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μίλησε ακόμα και για «κανονικοποίηση» των καταλήψεων στέγης.  Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου, που είπε ότι προτιμά τις καταλήψεις «από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη»...

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για δηλώσεις-φωτοβολίδες, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ενδεχομένως να υποβόσκουν και άλλοι λόγοι, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν ξεκινήσουν κατασχέσεις σπιτιών. Οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί πολυτελή διαμερίσματα, εξοχικά, ακίνητα που ανήκουν σε κακοπληρωτές.

Στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, με δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί είχαν απελευθερωθεί, δημιουργήθηκε ένα κίνημα το οποίο μέσω καταλήψεων δημόσιων κτιρίων ή τραπεζών κατάφερε από το 2010 μέχρι το 2013 να σταματήσει πάνω από 1.000 κατασχέσεις σε όλο το Ισπανικό κράτος.

Μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι το ίδιο θα συμβεί και στην χώρα μας; Και μάλιστα αν "κανονικοποιηθούν" οι καταλήψεις, τότε ανοίγει πλήρως ο δρόμος για όσους δράσουν ως άλλοι… Ρομπέν των σπιτιών, υπό την σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, «επιτρέπει» στους βουλευτές να λένε ό,τι θέλουν δίχως να τους τραβάει το αυτί. Καμία ανακοίνωση, κανένα «non paper», τίποτα. Πλήρης σιγή, και κάλυψη. Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια ανομίας, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί, αν όχι να υποθάλπει, για διάφορους λόγους τέτοιες καταστάσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μέσω non paper να αντιστρέψει το κλίμα σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις, μετά και αποτυχημένα σόου στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Υπό τον τίτλο «κι όμως υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο», οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζουν τα… κατορθώματά τους και καταλήγουν γράφοντας το «καραβάνι προχωρά».

Το ΕΚΑΣ κόπηκε, τα εργασιακά βρίσκονται προ των πυλών, σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα του Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και μέσα σε όλα αυτά ανοίγει (αντί να κλείνει οριστικά και ξεκάθαρα) και το ιδιαίτερα επικίνδυνο θέμα των καταλήψεων, με άγνωστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Το καραβάνι όντως προχωρά, αλλά η χώρα μένει… πίσω.

http://www.liberal.gr/arthro/69352/politiki/2016/oi-katalipseis-oi-pleistiriasmoi-kai-o-syriza.html