05 Αυγούστου 2016

«Τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα»

Ποιο είναι το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης από το οποίο θα κριθεί αν θα πάμε σε εκλογές; Είναι γνωστό ότι πρόκειται για τα έσοδα. Η πορεία των φορολογικών εισπράξεων θα κρίνει τις εξελίξεις το φθινόπωρο. Αν οι Έλληνες δεν πληρώσουν, τα ταμεία θα είναι άδεια, αν τα έσοδα πάνε καλά τότε η αισιοδοξία στο Μαξίμου θα επανέλθει.

Αν καταρρεύσουν οι εισπράξεις η κυβέρνηση χάνει ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ έρχεται πιο κοντά ο δημοσιονομικός κόφτης την άνοιξη του 2017, εκτός κι αν βρεθούν τίποτε... έκτακτα μέτρα.

Τότε θα ενεργοποιηθεί και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Αν πάλι ο Αλεξιάδης τα καταφέρει και πείσει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τότε θα κάνουν πάρτι στην κυβέρνηση και θα μπορέσουν να πάνε παραπέρα αποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα βγαίνει και ότι είναι σε θέση να παραμείνουν για άλλα τρία χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως τις τελευταίες δύο ημέρες; Ένας χαμός με τα έσοδα και ένα μαγείρεμα που μέχρι και ο... σεφ Λαζάρου θα ζήλευε.

Βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία και δείχνουν μαύρη τρύπα 500 εκατ. ευρώ περίπου για τον Ιούλιο. Βγαίνει ξαφνικά μια ανώνυμη πηγή και διαρρέει στο κρατικό ΑΠΕ ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υστέρηση αλλά υπάρχει και πλεόνασμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ γιατί... αναθεωρήθηκε ο στόχος και δεν πρέπει να γίνεται η σύγκριση με βάση τον προηγούμενο στόχο του μνημονίου. Με απλά λόγια δεν τους άρεσε εκείνος ο στόχος και ανακάλυψαν άλλη βάση σύγκρισης ώστε να εμφανίζουν πλεόνασμα.

Βγαίνει ξανά ο Αλεξιάδης και ουσιαστικά διαψεύδει την... ανώνυμη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου λέγοντας ότι υπάρχει πράγματι υστέρηση λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν και όπως είπε «πάμε καλά».

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η... ανώνυμη πηγή ήταν ο Τσακαλώτος που πήρε εντολή από το Μαξίμου να «διορθώσει» τα νούμερα γιατί επικοινωνιακά το να βγαίνει τρύπα μισό δισ. ήταν... καλοκαιρινό μπουρίνι για την κυβέρνηση και κατάρρευση του success story του Αλέξη.

Η ουσία είναι ότι υπουργός και αναπληρωτής υπουργός διαψεύδει ο ένας τον άλλον και σχεδόν δε μιλιούνται. Ακόμη πιο τραγικό; Ο Αλεξιάδης δε μιλιέται και με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων Γ. Πιτσιλή που τον θάβει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Μόλις ο Γραμματέας βγάζει στοιχεία ότι αυξάνονται δραματικά τα ληξιπρόθεσμα βγαίνει το υπουργείο και βγάζει μικρότερα νούμερα, εξωραϊσμένα και σερβιρισμένα μια χαρά.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι οικονομικό επιτελείο, είναι παιδική χαρά. Θέλοντας και μη εμφανίζουν μια όμορφη εικόνα αλλά δυστυχώς τα νούμερα είναι αμείλικτα ή όπως έλεγαν παλιά «τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα» και θα τους πάρουν από κάτω. Το φθινόπωρο πλησιάζει και τότε δεν θα έχουν άλλες κουτάλες να μαγειρέψουν τα στοιχεία.

http://www.antinews.gr/action.read/oikonomia/ta-noumera-einai-kserokefala/3.109391