22 Αυγούστου 2016

Κώστας Καραμανλής: Εγώ μόνο συστάσεις και προτροπές μπορώ να κάνω στους καραγκιόζηδες

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός για εσωκομματικά και εκλογές στον πρόεδρο της ΝΔ στη διάρκεια γεύματος

Η επαναφορά του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην επικαιρότητα, με αφορμή την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου,σε δίκη κακουργηματικού χαρακτήρα, έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης, έναντι των προκατόχων του, ιδιαίτερα της λεγόμενης «καραμανλικής πτέρυγας», αλλά και της «σαμαρικής».

Η συζήτηση, μάλιστα, γίνεται δημόσια και κατά ορισμένες πληροφορίες θα ενταθεί και θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, επεκτεινόμενη και σε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και τη νέα στρατηγική της παράταξης.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να επιδιώκει τη διατήρηση, στοιχειωδώς έστω, των εσωτερικών ισορροπιών, τουλάχιστον στον βαθμό που η εξυπηρέτησή τους δεν θα λειτουργήσει ως εμπόδιο στην εκπόνηση της δικής του στρατηγικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω θέρους πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει το ζεύγος Καραμανλή για ένα «χαλαρό» γεύμα στο σπίτι του, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, γιατί είναι παραπάνω από προφανές ότι από μία τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να λείπει η «βαριά» πολιτική, ακόμη κι αν αυτή προσεγγίζεται φαινομενικά επιδερμικά.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ έγινε λόγος για μία εθιμοτυπική συνάντηση σε άριστο κλίμα, κατά την οποία, ωστόσο, δεν μπορούσε να μην τεθεί και το ζήτημα της διαρκούς διαφοροποίησης βουλευτών της «καραμανλικής» πτέρυγας από την κομματική γραμμή. Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη ότι «σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οφείλουμε όλοι να έχουμε ενιαία φωνή», η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού λέγεται ότι ήταν: «Εγώ μόνο συστάσεις και προτροπές μπορώ να κάνω. Από εκεί και πέρα, δεν παρεμβαίνω δημόσια και αυτοί είναι μεγάλα παιδιά». Είναι επίσης δεδομένο ότι στη συνάντηση έγινε ανάλυση της πολιτικής κατάστασης, με τον κ. Καραμανλή να εκτιμά –σε άλλη κατεύθυνση από τον κ. Μητσοτάκη– ότι το ενδεχόμενο μιας νέας, άμεσης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι ορατό.

Παρά τη συνάντηση των δύο, η οποία επιχειρήθηκε να εκπέμψει μήνυμα σύμπνοιας, το κλίμα μεταξύ των στελεχώντης λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας είναι τεταμένο. Πολλοί δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για την υπόθεση Γεωργίου.

Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ν. Κακλαμάνης, ζήτησε δημόσια από τον κ. Μητσοτάκη να επεκτείνει την πρότασή του για αναζήτηση ευθυνών σχετικά με το 3ο μνημόνιο και συγκεκριμένα να ζητήσει διερεύνηση των όσων συνέβησαν την περίοδο 2009-2010, ενώ και ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Ευάγγ. Αντώναρος, έγραψε: «Περιμένω αντιδράσεις και σαφή τοποθέτηση από τη ΝΔ, αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που κάλυπτε τον εν λόγω κύριο μετά μανίας, αδιαφορώντας για την κυβέρνηση Καραμανλή, στην οποία είχε τη μεγάλη και απρόσμενη τύχη να μετάσχει το τελευταίο διάστημα…».

Από την πλευρά του, το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη αρκέστηκε να επισημαίνει πως «είναι πάγια θέση της ΝΔ να μη σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει στη λειτουργία της».

Ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη ενόχληση επικρατεί στη συγκεκριμένη πτέρυγα από τα αλλεπάλληλα σενάρια που συνδέουν τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση Γεωργίου, αλλά και τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν «καραμανλικά» στελέχη με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις θεωρίες συνωμοσίας περί υπόγειας στήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα από τους «καραμανλικούς». Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, κατά την πάγια τακτική του, παρά τη δεδομένη δυσαρέσκειά του,αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο είτε για τα επίμονα σενάρια περί διακριτικής υποστήριξής του στη σημερινή κυβέρνηση είτε για τις επιθέσεις που δέχεται από μερίδα ΜΜΕ.

Οι συνεργάτες του, ωστόσο, έχουν αποφασίσει να μη μείνουν σιωπηλοί. Με ένταση εξέφρασε πρόσφατα και δημόσια τη δυσαρέσκειά του ο πρώην υπουργός και στενός πολιτικός φίλος του κ. Καραμανλή, Ευρ. Στυλιανίδης,ο οποίος, απαντώντας σε επίθεση που του έγινε από γνωστή εφημερίδα, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «προπαγάνδα,που ταυτίζει την αντίληψη για εθνική συνεννόηση στα δύσκολα της χώρας με δήθεν στήριξη του Κ. Καραμανλή στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία εξυπηρετεί κάποιους να καλύπτουν την ανεπάρκειά τους και μάλλον αυτή βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντάς του χώρο προς τα δεξιά».Ο κ. Στυλιανίδης μνημόνευσε τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας, του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και του γνήσιου πατριωτισμού, για να καταλήξει ότι «εμείς δεν τους ανακαλύψαμε τώρα, όπως κάποιοι άστεγοι πρώην κεντροαριστεροί που αναζητούν στέγη».

Η αποστροφή του αυτή εκτιμάται από ορισμένους ότι συνδέεται με τις πληροφορίες περί ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, μέσω της έντασης στο κόμμα πολιτικών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνίστησαν την προηγούμενη δεκαετία στην πολιτική σκηνή. Στο ίδιο κλίμα, αλλά σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ήταν και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ο πρώην υπουργός, Γ. Μιχελάκης, υποστηρίζοντας ότι«η σημερινή ηγεσία μετατρέπει τη ΝΔ σε νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα απαρτίζεται από τους εναπομείναντες από το “γαλάζιο” εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και κάποια “ορφανά” από Σημίτη και Παπανδρέου, ακόμη και από την πάλαι ποτέ νεοφιλελεύθερη οικογένεια».

Το ζήτημα των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια–από την εποχή της προεδρίας Σαμαρά ακόμη– προκαλούσε εσωκομματική ένταση, αλλά και πιέσεις στη Νέα Δημοκρατία.Ενδεικτικά, το 2010, με πολυσέλιδο υπόμνημά του, ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γ. Παπαθανασίου, ζήτησε για πρώτη φορά από τον τότε πρόεδρο, Αντ. Σαμαρά,να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να αποδειχθεί στην κοινή γνώμη πως η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο διπλοθεσίτης του ΔΝΤ, κ. Γεωργίου,«φόρτωναν»με ζημιές και παχυλές δαπάνες το έλλειμμα του 2009,ώστε να αποδείξουν ως αναπόφευκτη την έλευση της τρόικας.

Ο μετέπειτα πρωθυπουργός, παρότι είχε δεσμευτεί δημόσια ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα σύστηνε μία και μόνη Εξεταστική Επιτροπή για τα αίτια υπαγωγής στο μνημόνιο, τελικώς δεν το έπραξε, ενώ επί των κυβερνητικών ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η Δικαιοσύνη έκρινε ως πλημμεληματικό το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τον Γεωργίου.

Και τα δύο αυτά γεγονότα είχαν προκαλέσει τότε ζωηρές συζητήσεις αλλά και ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ, τμήμα της οποίας εξέφραζε έντονη δυσαρέσκεια για την τακτική Σαμαρά, επιμένοντας ότι δεν είναι δυνατόν η «γαλάζια» παράταξη να κάνει σαν να μη γνωρίζει ότι το έλλειμμα του 2009 εσκεμμένως αυξήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στο 13,6% του ΑΕΠ, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, οι οποίοι πλέον μπορεί να στοιχειοθετηθούν και με νούμερα.

της Έλλης Τριανταφύλλου

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/08/2016