03 Αυγούστου 2016

Οι ελληναράδες των τραπεζών

Ολοι οι διάλογοι που γίνονται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, φωτογράφων και διαπιστευμένων δημοσιογράφων, είναι διάλογοι ελεγχόμενοι. Δηλαδή και ο Πρόεδρος αλλά και οι συνομιλητές του έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για το τι ακριβώς θα πουν δημοσίως, ώστε να δοθούν τα πρέποντα μηνύματα.
Τι γίνεται όμως μόλις φύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες και ο σεφ του Προεδρικού Στέφανος (εκ Καλαμάτας) φέρνει τον φρέσκο χυμό από πορτοκάλια και νεράντζια του προεδρικού κήπου; Τι είδους συζητήσεις γίνονται άραγε στο ερμητικά κλειστό προεδρικό γραφείο, χωρίς γραμματείς ή πρακτικογράφους, με μόνους μάρτυρες τις εικόνες αγίων που το διακοσμούν και τα νομικά βιβλία του Προέδρου; Να, πάρτε για παράδειγμα τη συνάντηση που είχε ο Πρ. Παυλόπουλος με τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα (φωτογραφία από τη συνάντησή τους), λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα ο Νίκος Παππάς. Ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες ξεκίνησε με καλοκαιρινή διάθεση με το εάν βρισκόμαστε σε στάδιο διακοπών και συνεχίστηκε με τις διαπιστώσεις Στουρνάρα ότι είναι θετικότερες οι εξελίξεις, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ότι οι φόροι δεν φτάνουν να φέρουν ανάπτυξη.

Οταν έσβησαν οι προβολείς και έμειναν εντελώς μόνοι οι δύο «παλιόφιλοι», όπως αποκαλούνται (αφού είχαν συνεργαστεί στενά στην περίοδο των 17ωρων διαπραγματεύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να μας έρθει στο κεφάλι το πιο σκληρό μνημόνιο), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για δύο πράγματα: Πρώτον, για τον λεγόμενο «αφελληνισμό» των τραπεζών και δεύτερον, για τα ευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών. Ειδικά για το πρώτο ζήτημα ο κ. Στουρνάρας έμαθα ότι είπε στον Πρόεδρο: «Ποιος αφελληνισμός; Από τα 33 μέλη οι τρεις είναι ομογενείς και οι άλλοι τριάντα ελληναράδες». Οσον αφορά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε λεπτομέρειες, με τον κ. Στουρνάρα να του λέει ότι σαφώς θα επηρεάσουν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.