13 Σεπτεμβρίου 2016

Καμπάνια 30 εκατ. δολαρίων για την πρώτη Γερμανίδα στο Διάστημα

Έχουν κατατεθεί πάνω από 400 αιτήματα και έχουν επιλεγεί μέχρι τώρα στη λίστα 120 υποψήφιες - Το μεγάλο όραμα της Κλαούντια Κέσλερ

Ισότητα... και στο διάστημα απαιτούν οι γυναίκες στη Γερμανία, το κίνημα των οποίων δείχνει αποφασισμένο να πετύχει το στόχο του και να στείλει την πρώτη γυναίκα στο διάστημα, στην αποστολή που οργανώνεται για το 2020 από τον Διεθνή Διαστημική Υπηρεσία.

Για το σκοπό αυτό έχει οργανωθεί μία μεγάλη καμπάνια 30 εκατ. δολαρίων στη Γερμανία, η οποία στηρίζει την παρουσία της πρώτης Γερμανίδας στο διάστημα, μετά την αποστολή 11 ανδρών.

«Η κίνηση Die Astronautin έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 400 αιτήματα συμμετοχής», δήλωσε η επικεφαλής Κλαούντια Κέσλερ, η οποία κατέχει το πόστο του γενικού διευθυντή στην HE Space, μία εταιρεία που ενεργοποιείται σε διαστημικά project, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η ίδια, όπως δήλωσε, ονειρευόταν να ταξιδέψει στο διάστημα από το 1969, όταν παρακολούθησε τα πρώτα βήματα των ανθρώπων στο φεγγάρι. «Δεν πίστευα ότα θα έφτανα 50 χρονών και δεν θα είχε ταξιδέψει ούτε μία Γερμανίδα στο διάστημα», δήλωσε η δυναμική γυναίκα.

Το 1963, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε εκτός Γης, οδηγώντας το Vostok 6 της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα έχουν ταξιδέψει γυναίκες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Όχι όμως από τη Γερμανία, γεγονός που θέλει να καταρρίψει η Κλαούντια Κέσλερ, συγκεντρώνοντας χρήματα στο ίδρυμά της, ώστε να προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο στις γερμανικές αρχές.

«Έχουμε ήδη καταλήξει σε μία λίστα 120 ονομάτων, από τις 400 αιτήσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πιλότοι μαχητικών, μηχανικοί και ερευνήτριες», δήλωσε η κυρία Κέσλερ, δείχνοντας αποφασισμένη να συμβάλει στην αποστολή της πρώτης Γερμανίας στο διάστημα. Η τελική επιλογή θα γίνει μέσα στο 2017.

Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ