Στην άδεια, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αίθουσα της Ολομέλειας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας ευθείες ονομαστικές βολές σε όσους «στήνουν» όπως είπε «μηχανισμό πίεσης και τρομοκράτησης».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα και με αφορμή αιχμές για τον ρόλο του γνωστού δικηγόρου Ιωάννη Μαντζουράνη στην διαδικασία είπε «η μέθοδος της τρομοκράτησης και πίεσης των δημόσιων λειτουργών που το δοκιμάζουν κάποιοι με οικονομική επιφάνεια και όχι εσείς – είναι ντροπή. Είναι ντροπή τους - όχι του Φωτήλα – αλλά του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη και του Αλαφούζου που πιέζουν δημόσιους λειτουργούς» και διαμήνυσε «Όποιος θέλει κόντρα, εδώ είμαστε. Να την κάνει στην πολιτική ηγεσία που αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη. Διαγωνισμός με τέτοιο έλεγχο δεν έχει ξαναγίνει».
«Κρατηθείτε με τα πόθεν έσχες διότι λέει ένας ότι θα καταβάλει τις δόσεις από τα κέρδη που θα βγάλει. Μην προτρέχετε. Η επιτροπή θα κάνει την δουλειά της» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Παππάς για να επισημάνει πως «Τελειώνει ο κύκλος προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Η επόμενη ημέρα της τηλεόρασης θα μας κάνει να θυμόμαστε τα σπαρταρίσματα με μειδίαμα και πικρία για όσα ακούσαμε».
Τι είπε για το «βοσκοτόπι»;
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός των αδειών αποτελεί πρότυπο δημόσιου διαγωνισμού ενώ απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα περί «διαγωνισμού παρωδία και φάρσα» είπε: «Λυπάμαι ειλικρινά διότι υπάρχει εδώ το φαινόμενο του τεχνητού οφ σάιντ. Βγήκατε πιο μπροστά από τη γραμμή άμυνας. Πλημύρισε το διαδίκτυο με ειρηνικά σχόλια για τα βοσκοτόπια μετά την ανάρτηση δημοσιεύματος της «Καθημερινής» του 2014 που ενέτασσε την συγκεκριμένη έκταση με το success story του Σαμαρά και με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ».
Ωστόσο, στο τέλος της ομιλίας του κ. Παππά παρενέβη ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης που υποστήριξε ότι «ουδέποτε κάναμε δήλωση αξιολόγησης της συγκεκριμένης επένδυσης στα βοσκοτόπια της Ιθάκης. Αυτή η επένδυση ουδέποτε πέρασε στην διυπουργική επιτροπή ή πήρε ΦΕΚ για ένταξη στο φαστ τρακ».
Είναι οριστικοί υπερθεματιστές όχι καναλάρχες
Επιπροσθέτως, για το αν οι τέσσερις επιχειρηματίες είναι οριστικοί ή όχι υπερθεματιστές ο Νίκος Παππάς είπε ότι «είναι οριστικοί υπερθεματιστές. Όμως, οριστικός υπερθεματιστής είναι αυτός που έχει κηρυχθεί ως αυτός που κατέθεσε το μεγαλύτερο τίμημα. Δεν είναι κάτοχος τηλεοπτικής άδειας. Γι αυτό απαιτείται υπουργική απόφαση. Θα υπάρξει εξέταση των ενστάσεων και μετά οι άδειες»
Κόντρα για τις περούκες
Η κόντρα του υπουργού με τον κ. Φωτήλα πέρασε και από το πρόσφατο περιστατικό με τους μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα ο κ. Φωτήλας κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να κρατήσει τις περούκες γιατί «θα σας χρειαστούν όταν θα φύγετε βράδυ».
«Εσείς είστε στις μεταμφιέσεις συνηθισμένος» ανταπάντησε ο κ. Παππάς. «Δεν περίμενα να χρησιμοποιήσετε αυτό το άθλιο γεγονός που έκαναν οι καναλάρχες. Κάνετε κριτική σε εμάς και όχι στους καναλάρχες. Ντροπή. Βγαίνει αυτό το αστρονομικό ποσό για τις άδειες και αντί να βάλετε πλάτη για να εισπραχθεί μας λέτε εξυπνάδες… γίνατε ουρά συμφερόντων» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος στον βουλευτή του Ποταμιού.
Τα λεφτά και οι μασέλες
Παππάς: «Το ήθος μας επέτασσε να εισπράξουμε τα 300 εκατ. ευρώ. Πάει ο Βαρδινογιάννης και προσφέρει 13 εκατ. ευρώ. Πώς θα γίνει υπερθεματιστής; Ο Κοντομηνάς δεν πήγε σε καμία τελική φάση. Πώς να πάρει άδεια;»
Φωτήλας: Είχαν λεφτά, όχι... μασέλες.
Παππάς: Όποιος έχει μασέλες θα αποδειχθεί. Τα 246 εκατ ευρώ δεν είναι αέρας. Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών.
Διαβάστε τις αρχικές τοποθετήσεις των κυρίων Φωτήλα και Παππά:
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι εγώ ήμουν αυτός που πρώτος δήλωσα δημόσια ότι το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν απρόσμενα υψηλό και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στον Υπουργό. Όταν, όμως, το έλεγα, πίστευα ότι μιλούσαμε για πραγματικά χρήματα και όχι για γίδια και βοσκοτόπια.
Οι αποκαλύψεις το τελευταίο διάστημα για τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών, διαπλοκής και μέσων μαζικής ενημέρωσης, για τις τριγωνικές σχέσεις που δήθεν η Κυβέρνησή σας θα καταπολεμούσε, έρχονται να ρίξουν φως στο σκοτάδι της νέας Αριστερής διαπλοκής. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση έχει πια μετατραπεί σε υπηρέτη της πιο βαθιάς διαπλοκής που γνώρισε ο τόπος, δίνοντας αθρόα τα δικά της θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία για την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ».
Αναρωτιόμουν για το εξής: Καλά, αυτή η Κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς με ποιο σκεπτικό επέλεξε απ’ όλους τους δικηγόρους της Ελλάδας να την εκπροσωπεί ο κ. Μαντζουράνης, ο πρώην συνεργάτης του κ. Κοσκωτά, που ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα με 2 εκατομμύρια δολάρια, ο οποίος βεβαίως συνεχίζει να δηλώνει ότι έχει αθωωθεί, αλλά στην πραγματικότητα παύθηκε λόγω παραγραφής; Ακόμα και ένας πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει –πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος νομικός, όπως ο κ. Μαντζουράνης- ότι απέχει παρασάγγας η παραγραφή της δίωξης από την αθώωση. Υπάρχει τυπική, αλλά κυρίως ποιοτική διαφορά.
Μετά απ’ όσα αποκαλύπτονται δεν αναρωτιέμαι πλέον γιατί η Κυβέρνηση διάλεξε για συνεργάτη τον κ. Μαντζουράνη. Είναι προφανές σε όλους. Εδώ θα αναπτύξω μόνο το θέμα των «πόθεν έσχες». Δεν θα μπω στη διαδικασία τού να μιλήσω για το Συμβούλιο της Επικρατείας και την απόφαση που περιμένουμε. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, εγώ σέβομαι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση, αφού ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, αντί να αναθέσει την εξέταση των «πόθεν έσχες» και των προσωρινών υπερθεματιστών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η οποία έχει την τεχνογνωσία, ανέθεσε την εξέταση των «πόθεν έσχες» στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, θεωρώντας ότι είναι σε θέση να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή την εξέταση τόσο της ύπαρξης των ποσών, όσο και την προέλευσή τους, όπως προβλέπεται ακριβώς από την προκήρυξη.
Στις 9-9-2016, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 239 απόφαση και μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία –σας διαβάζω- «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης και πλέον οι προσωρινοί υπερθεματιστές καθίστανται οριστικοί». Και συνεχίζει η ανακοίνωση λέγοντας «Στους τέσσερις υπερθεματιστές εξετάστηκε από την αρμόδια Επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με αυτά που ορίζει η προκήρυξη στο άρθρο 8.1».
Ακολούθως και μετά την αποκάλυψη για το «πόθεν έσχες» ενός εκ των υπερθεματιστών –συγκεκριμένα του κ. Καλογρίτσα- μετά από τις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια, κλπ, τα μέλη της Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις. Συγκεκριμένα, το μέλος της Επιτροπής κ. Κολυβάς Γιώργος δήλωσε «Κανονικός έλεγχος δεν έγινε. Εμείς δεχόμαστε τη δήλωση των συμμετεχόντων ότι αυτά που φέρνουν είναι ακριβή και αληθή. Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε αν η έκταση είναι δική του. Έτσι δηλώνει και τον πιστεύουμε.»
Έχω εδώ όλα τα Πρακτικά. Θα τα καταθέσω μετά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δουληγέρης Χρήστος προέβη στην εξής απίστευτη δήλωση: «Δεν προβλεπόταν κάπου ότι πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση των χρημάτων» -ακούστε, κύριε Υπουργέ, τι είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής!- «Τους ζητήσαμε να κάνουν μια δήλωση και την έκαναν».
Ακούστε τι λέει ο Πρόεδρος: «Όταν αποφασίζω για κάτι και έχω μια εταιρεία που είναι του κύρους μιας τέτοιας μεγάλης εταιρείας, νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευθείς». Έτσι έγινε ο έλεγχος του πόθεν έσχες, διά της εμπιστοσύνης.
Όταν δε ρωτήθηκε πώς δέχθηκαν ως αντίτιμο οικοπεδική έκταση αμφισβητήσιμης κυριότητας που κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να πωληθεί και με ποιο τίμημα, απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής: «Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά πληροφορικός μηχανικός. Κανείς δεν έκανε ένσταση από εμάς, γιατί κανείς μας δεν είναι σχετικός με το αντικείμενο του πόθεν έσχες». Ο ίδιος ο Πρόεδρος, λοιπόν, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής ομολόγησαν ότι ο έλεγχος που έκαναν δεν ήταν ούτε του «πόθεν» ούτε «έσχες». Μάλλον του «αίσχους» ήταν.
Σας ρωτώ, λοιπόν, συγκεκριμένα: Έχει ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία αδειοδότησης και έχουν καταστεί οριστικοί οι υπερθεματιστές, όπως προκύπτει από την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ή ακόμα ο έλεγχος συνεχίζεται, όπως και εσείς δηλώσατε προσωπικά χθες στον σταθμό «Παραπολιτικά»;
Εάν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, θεωρείτε ότι η Επιτροπή εξετέλεσε το έργο που της ανετέθη, προέβη δηλαδή σε πραγματικό έλεγχο του πόθεν έσχες; Και αν ναι, γιατί τα ίδια τα μέλη το διαψεύδουν;
Αν πάλι δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται και ακόμα δεν έχουμε οριστικούς υπερθεματιστές, πώς δικαιολογείτε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, η οποία μιλάει για ολοκλήρωση της διαδικασίας και ανακήρυξη των υπερθεματιστών από προσωρινούς σε οριστικούς;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, είσαστε στα πέντε λεπτά.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
Επιπλέον, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι έχει παρέλθει ο χρόνος. Η προκήρυξη στο 8.2 προβλέπει ότι χρειάζονται πέντε μέρες για να βγουν οι οριστικοί υπερθεματιστές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Υπάρχει δευτερολογία, κύριε συνάδελφε.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για ένα θέμα υψίστης σημασίας και δημοκρατίας, που απασχολεί το πανελλήνιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Το ξέρω, αλλά είμαστε στα πεντέμισι λεπτά.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Ο κ. Παναγούλης μίλησε για τέσσερα λεπτά, χωρίς να έγινε η ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Όχι, σας λέω ότι υπάρχει και δευτερολογία που και σε αυτήν θα υπάρξει ανοχή.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Τελειώνω.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, για ποιους λόγους δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος που πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών από την αρμόδια Επιτροπή, όπως προβλέπει η προκήρυξη;
Κατά τη γνώμη σας, κύριε Υπουργέ, είναι δυνατόν να κάνει δεκτά η Επιτροπή περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου προελεύσεως και καθόλου άμεσα εκποιήσιμα; Σας θυμίζω ότι πρόκειται για βοσκοτόπια, πολλά από τα οποία διεκδικούνται από το Δημόσιο ως δασικά. Είναι αυτό δίκαιο απέναντι σε άλλους πλειοδότες που έκαναν μικρότερες προσφορές, αλλά με πραγματικά χρήματα;
Σας θυμίσω ότι η προκήρυξη προβλέπει το πόθεν έσχες για όλο το ποσό. Δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξέταση του πόθεν έσχες; Και δεν θα έπρεπε να αναλάβετε εσείς προσωπικά την πολιτική ευθύνη για όλο αυτό το φιάσκο;
Μήπως όλο αυτό έγινε διότι διαλέξατε αυτήν την Επιτροπή και όχι μια κανονική επιτροπή; Μήπως γιατί μια κανονική επιτροπή δεν θα περνούσε όλο αυτό το φιάσκο; Μήπως γιατί ξέρατε ότι ένας υπερθεματιστής έχει πρόβλημα;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Μάλιστα, για τρία λεπτά. Θα αξιοποιήσω και τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ναι, έχετε τρία λεπτά με ανοχή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Χωρίς ανοχή, κύριε Πρόεδρε, δεν θα κάνουμε υπερβολές.
Κοιτάξτε να δείτε, σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουν γίνει αμέτρητες ενστάσεις. Έχει πραγματικά εξαντληθεί το οπλοστάσιο το νομικό και το οπλοστάσιο διαδικασιών. Αυτή η διαδικασία που εμείς οργανώσαμε διαφύλαξε και τους συμμετέχοντες. Σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν τους φακέλους των άλλων και στην προεπιλογή και τώρα που είμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση. Δεν έχει υπάρξει δημόσιος διαγωνισμός που να έχει τέτοια και τόσα επίπεδα ελέγχου.
Σας θυμίζω ότι ξεκινήσαμε με έντεκα συμμετέχοντες. Κόπηκε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΡΤ» επειδή δεν κατέβαλε το παράβολο. Κόπηκε ο τηλεοπτικός σταθμός «MEGA», επειδή δεν είχε τραπεζική ενημερότητα. Κόπηκε μετά ο τηλεοπτικός σταθμός «Ε», διότι δεν έφερε την κατάλληλη εγγυητική επιστολή.
Λυπάμαι πάρα πολύ, ειλικρινά, κύριε Φωτήλα, λυπάμαι ειλικρινά, διότι υπάρχει εδώ πέρα το φαινόμενου του τεχνητού οφσάιντ. Έχετε βγει πολύ πιο μπροστά από τη γραμμή άμυνας. Διότι πρέπει να σας πω ότι έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο, πραγματικά, με τα ειρωνικά σχόλια για όσους μιλάγανε για βοσκότοπους και για γίδια, διότι έχουν βγει τα δημοσιεύματα της «Καθημερινής» προ διετίας που αυτήν τη συγκεκριμένη έκταση την ντύνει και την περιτυλίγει με το «success story» του κ. Σαμαρά και μιλάει για επενδύσεις 1,5 δισεκατομμυρίου που θα πάνε εκεί.
Και έρχεστε εσείς σήμερα σαν να μην έχει προηγηθεί αυτή η δημοσίευση και μιλάτε με ακριβώς τους ίδιους τόνους. Αυτά ως προς τα βοσκοτόπια.
Επιτρέψτε μου να καταθέσω στα Πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα το οποίο είναι από το 2014 και μιλάει ακριβώς για αυτήν την έκταση και την εντάσσει στη δυνατότητα των μεγάλων επενδύσεων κ.λπ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νικόλαος Παππάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όσον αφορά τώρα για τον κ. Μαντζουράνη, η μέθοδος της τρομοκράτησης και της πίεσης των δημόσιων λειτουργών –και αυτό δεν το λέω για εσάς, γιατί το ότι το λέτε εσείς έχει λίγη σημασία- δεν περνάει. Το θέμα είναι ότι το δοκιμάζουν κάποιοι με οικονομική επιφάνεια. Αυτά, λοιπόν, δεν περνάνε. Και θεωρώ ότι είναι ντροπή τους. Όχι του Φωτήλα, αλλά του Κοντομηνά, του Βαρδινογιάννη, του Αλαφούζου, όλων αυτών που στήνουν δελτία, γιατί νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν τους δημόσιους λειτουργούς που δουλεύουν για 1.200 και 1.500 ευρώ, επειδή αυτοί έχουν εκατομμύρια. Αυτά τα πράγματα τελειώσανε. Όποιος θέλει κόντρα, εδώ! Στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη.
Διαγωνισμός με τέτοιον έλεγχο δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό δημόσιο. Και πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ. Η ερώτησή σας μιλάει για διαγωνισμό παρωδία. Τι έρχεστε και μηρυκάζετε εδώ, κύριε Φωτήλα; Αυτά εδώ; Αυτά τα ωραία ενσταντανέ; Δεν τους άρεσε ο διαγωνισμός; Αυτά εδώ! Όλα τα κανάλια μιλάνε για αυτά εδώ, για τον διαγωνισμό παρωδία!
Αυτός ήταν διαγωνισμός παρωδία, βεβαίως! Ενώ δεν ήταν διαγωνισμός παρωδία ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό πάροχο, όπου ο μοναδικός συμμετέχον ήταν το κονσόρτσιουμ, η επιχειρηματική ενότητα των ίδιων των καναλαρχών! Εκεί έγιναν τα αίσχη, κύριε Φωτήλα!
Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, τώρα για λίγα λεπτά δημοσιότητας να σηκώνετε όλο αυτόν τον θόρυβο, αφού το κόμμα σας έχει ψηφίσει όλες τις διατάξεις και όλες τις προϋποθέσεις του νόμου μας σε σχέση με το διαγωνισμό. Τα υπερψηφίσατε και το χαιρέτησα από το Βήμα της Βουλής.
Και κρατηθείτε και για την Τράπεζα Αττικής και μην προτρέχετε, διότι από ό,τι μαθαίνω αυτά που βγάζουν μάτι σε σχέση με την Τράπεζα Αττικής είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Κρατηθείτε!
Και κρατηθείτε και σε σχέση με τα πόθεν έσχες άλλων υποψηφίων, διότι γράφτηκε κάπου ότι ένας εξ αυτών δηλώνει ότι τις επόμενες δόσεις θα τις καταβάλει, όπως λέει, από τα κέρδη που θα βγάλει. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Μην προτρέχετε λοιπόν ούτε εσείς, αλλά ούτε και εμείς. Να αφήσουμε την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε.
Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Ουδείς θα βρει εξιλαστήρια θύματα στους δημόσιους λειτουργούς που με περίσσευμα αισθήματος καθήκοντος επιτέλεσαν αυτή την ύψιστη υποχρέωση προς το δημόσιο. Μπορεί να μην τους αρέσει που για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πάρουν τις άδειες, αλλά αυτή η διαδικασία έτσι θα ολοκληρωθεί.
Κύριε Φωτήλα, έναν αριθμό θα σας πω: 300 εκατομμύρια! Παραλάβαμε μια κατάσταση ζούγκλας, μια κατάσταση αρρύθμιστη και με δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αυτής της επιχειρηματικής ελίτ έναντι της πολιτικής.
Θα πρέπει να μας πουν οι προκάτοχοί μου, αυτοί που κατείχαν αυτό το χαρτοφυλάκιο, γιατί δεν καταλόγιζαν τους φόρους που προέβλεπαν οι ψηφισμένοι νόμοι, όπως τον φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων; Ποιος τους πίεσε; Ποιος κράτησε πάνω στο τραπέζι τους ανυπόγραφα αυτά τα χαρτιά; Γιατί εμείς καταφέραμε να εισπράξουμε 50 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και είναι καταλογισμένα άλλα τόσα; Και τώρα 250 εκατομμύρια για τις άδειες;
Νομίζω ότι τελειώνει ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Ολοκληρώνεται η διαδικασία και νομίζω ότι η επόμενη μέρα της τηλεόρασης θα μας κάνει να θυμόμαστε αυτά τα επεισόδια και αυτά τα τηλεοπτικά σπαρταρίσματα με ένα μειδίαμα και λίγη πικρία για όσους από εμάς έχουν ακούσει τα εξ αμάξης και για το ίδιο τους το πρόσωπο, αλλά και για την οικογένειά τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Φωτήλα, έχετε τον λόγο για να δευτερολογήσετε για τρία λεπτά.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Θα είμαι πιο σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή, αλλά απάντηση δεν πήρα για κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα. Κρατάω δυο πράγματα από αυτά που είπατε. Σχετικά με τον κ. Μαντζουράνη, μου είπατε κάποια ακαταλαβίστικα πράγματα τα οποία δεν με αφορούν.