12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο εντιμότατος φίλος του κ. Μαδούρο στην Ελλάδα

[Τη φώτο δημοσίευσε στο Twitter ο Ιάσων Πιπίνης γράφοντας: "Μια καλή ιδέα από τον #Μαδούρο για τα ΜΜΕ: Εκείνος παρουσιάζει την είδηση & στο άλλο παράθυρο σύνδεση με υπουργό του!"]

Την ώρα που ακόμη και οι τελευταίοι σύμμαχοι του Νικολάς Μαδούρο, στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, γυρνούν την πλάτη στο αυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας, μόνον ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός εξακολουθεί να στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ο ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ φίλος του, Αλέξης Τσίπρας, έχει προσκαλέσει επίσημα τον Νικολάς Μαδούρο να επισκεφθεί την χώρα μας, λέγοντας του μάλιστα πως η επίσκεψη του θα «αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για την Ελλάδα».

ΠΡΙΝ ΑΠΟ έναν χρόνο μάλιστα, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα έψαχναν απεγνωσμένα για λίγα τρόφιμα και φάρμακα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε με την κυβέρνηση του Μαδούρο και μνημόνιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ενώ προανήγγειλε μνημόνια συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

ΓΝΩΡΙΖΩ ότι ακόμη και πριν από λίγους μήνες, τουλάχιστον δυο μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν βαλίτσες για επίσημη επίσκεψη στη Βενεζουέλα, από όπου θα ελάμβαναν «τεχνογνωσία» και «χρήσιμα παραδείγματα», αλλά τους πρόλαβαν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εβδομάδες ο Νικολάς Μαδούρο έχει οδηγήσει στις φυλακές ακόμη δέκα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία ότι «συνωμοτούσαν» εναντίον του καθεστώτος.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ της Βενεζουέλας παραμένουν περισσότεροι από 120 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός του κόμματος «Λαϊκή Θέληση», Λεοπόλδο Λόπες, αλλά και ο Περιφερειάρχης του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ο λαός, που παραδοσιακά δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τιμώρησε στις τελευταίες εκλογές τον ηγέτη των PODEMOS, Πάμπλο Ιγκλέσιας, για τις (πολύπλευρες) σχέσεις του κόμματος του με το αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο, ρίχνοντας το κόμμα του στην τρίτη θέση και στερώντας του ουσιαστικά την ευκαιρία να κυβερνήσει.

ΩΣΤΟΣΟ, ο εντιμότατος φίλος του κ. Μαδούρο στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, ο «θαρραλέος νέος πολιτικός», όπως ο ίδιος ο Μαδούρο τον έχει χαρακτηρίσει, (6/2/2015) δεν διστάζει να παραδεχθεί την ιδεολογική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Μαδούρο PSUV.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ που ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει το 2013 στον Νικολάς Μαδούρο (την οποία είχα αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες) έλεγε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας:

«Σύντροφε Νικολάς, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η σφραγίδα σας θα μείνει ανεξίτηλη και θα σημαδέψει την ιστορία της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μετά την άδικη και πρόωρη απώλεια του αξέχαστου ιστορικού ηγέτη Ούγο Τσάβες Φρίας. Επιτρέψτε μου να τονίσω τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ και το PSUV. Οι λαοί μας, αν και βρίσκονται πολύ μακριά από χιλιομετρικής άποψης, εντούτοις είναι πολύ κοντά από άποψη ιδιοσυγκρασίας, κουλτούρας και θεώρησης των πραγμάτων».

Ο ΠΟΠΟΥΛΙΣΜΟΣ, που εφαρμόζει στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο, και με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίζεται ιδεολογικά, είναι ένα πολιτικό μοντέλο που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, την ελευθερία του Τύπου, αλλά και τη λειτουργία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ λοιπόν να μας εκπλήσσει η απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά ούτε και η πρόσφατη παρέμβαση – προειδοποίηση της κυβερνητικής εκπροσώπου για τον τρόπο που τα ιδιωτικά ΜΜΕ κάλυψαν την Σύνοδο ηγετών του Νότου στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ του Μαδούρο στη Βενεζουέλα μπορεί να ενθουσιάζει τον εντιμότατο φίλο του στην Ελλάδα, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο προκαλεί θυμηδία, οργή και σκληρή καταδίκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγρο, κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες ότι «στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία, ούτε Κράτος Δικαίου» τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν και το «τέλος της Δημοκρατίας» στη χώρα.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ τον περασμένο Ιούνιο, με ψήφισμα του (για τέταρτη φορά) ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαδούρο να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, δήλωσε, πριν από λίγες μέρες, ότι «η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ, σε σχέση με τη διακυβέρνηση Τσάβες, (σύμφωνα με μελέτες ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών), έχει οκταπλασιάσει τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων, έχει αυξήσει την καταστολή κατά 485%, έχει στρατιωτικοποιήσει ακόμη περισσότερο το Κράτος, τοποθετώντας εν ενεργεία στρατιωτικούς ως υπουργούς σε 6 υπουργεία, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει απολύσει εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους με την αιτιολογία ότι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ κατά του Μαδούρο, που έγιναν το 2014, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας πυροβόλησαν και σκότωσαν 43 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων οπαδοί της αντιπολίτευσης. Περίπου 3 χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εκατοντάδες κρατούμενοι βασανίστηκαν στα υπόγεια της μυστικής αστυνομίας SEBIN.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ της Βενεζουέλας έχει κλείσει τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας RCTV (με την κατηγορία ότι στήριξε το πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες το 2002), έκλεισε 65 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε δεκάδες διευθυντές μέσων ενημέρωσης, έχει επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και κανάλια, συνεχίζει να απειλεί δημόσια εκατοντάδες Βενεζολάνους και ξένους δημοσιογράφους, έχει κλείσει δεκάδες περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια (επειδή προέβαλαν εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης), έχει σταματήσει να δίνει χαρτί σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες για να μη μπορούν να τυπωθούν, με αποτέλεσμα 22 εφημερίδες να αναγκαστούν να κλείσουν τα τελευταία 3 χρόνια, και έχει αγοράσει (μέσω τρίτων) μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα El Universal, τα οποία ξαφνικά άλλαξαν πολιτική γραμμή και πλέον στηρίζουν την κυβέρνηση. Σήμερα η κυβέρνηση Μαδούρο ελέγχει πλήρως την ενημέρωση στη Βενεζουέλα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ έχει καταγγείλει τον Νικολάς Μαδούρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), τεκμηριώνοντας με στοιχεία τα πολυάριθμα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο Μαδούρο κατά τη διακυβέρνηση του.

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατά της ανθρωπότητας, που βεβαιώνονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν παραγράφονται.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ο Νικολάς Μαδούρο και οι συνεργάτες του, αργά ή γρήγορα, θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία κατηγορούνται και τα οποία διαπράχθηκαν από το καθεστώς του στη Βενεζουέλα, αλλά και για αδικήματα διαφθοράς που διαπράχθηκαν, όπως τα περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια που «χάθηκαν» από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

ΒΕΒΑΙΑ, δεν είναι απίθανο όταν ο Μαδούρο αντιληφθεί ότι στενεύει γύρω του ο κλοιός να προσπαθήσει να εγκαταλείψει τη χώρα και να βρει καταφύγιο σε κάποια από τις ελάχιστες χώρες – συμμάχους, όπως είναι η Κούβα. (Η Ελλάδα φαντάζομαι του πέφτει κάπως μακριά).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ όμως, έχει δείξει πως οι ένοχοι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αργά ή γρήγορα συλλαμβάνονται και δικάζονται.

ΟΜΩΣ, ποιος είναι ο λόγος που ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να στηρίζει το αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των δημοσιογράφων της Βενεζουέλας, Τινέδο Γκία, μου είχε πει με έμφαση, πριν από μερικούς μήνες, στη συνέντευξη που μου έδωσε, ότι «όποιος πρωθυπουργός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι σύμμαχος του Μαδούρο είναι και συνένοχος στα εγκλήματα του».

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
http://www.iefimerida.gr/blog-content/287986/o-entimotatos-filos-toy-k-madoyro-stin-ellada