08 Σεπτεμβρίου 2016

Το Bloomberg ακόμα γελάει με τον Τσίπρα που θέλει δανεικά από τις αγορές

Δεν υπάρχει «φως» για τα ελληνικά ομόλογα εκτιμούν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας την είδηση ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα σχέδια της Ελλάδας να βγει στις αγορές ομολόγων είναι μάλλον «ανέφικτα», αναφέρεται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, το οποίο εστιάζεται στην αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  Κάνει αναφορά στο υψηλό δανειακό κόστος που αποτελεί ένα επιπλέον βαρίδι για την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα κάνει λόγο για ανέφικτη έξοδο στις αγορές προτού διαφανεί το τέλος της σημερινής κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής έρευνας της Emso Asset Management, Patrick Esteruelas, «όσο οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι θα ξανακυλήσει, θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης».

Για τον Esteruelas της Emso, η δυνατότητα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μετά και από μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν μια "τεχνική στήριξη" για τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, δεν φαίνεται εφικτό. Μακροπρόθεσμα «έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές μέχρι να διαφανεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην έξοδο», καταλήγει.

Όσο οι αποδόσεις παραμένουν τόσο υψηλές, ο στόχος της Ελλάδας να δοκιμάσει να βγει στις αγορές του χρόνου, πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ  όλων των ευρωπαϊκών τίτλων που αξιολογήθηκαν από το ανάλογο εργαλείο του Bloomberg, τους τελευταίους τρεις μήνες. Και αυτό παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να διασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανταγωνίζεται μόνο τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα, ως προς το ποιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει τις χειρότερες επιδόσεις.

Την υστέρηση της Ελλάδας παρατηρεί και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intel που σημειώνει πως η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την επόμενη υποδόση. «Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμμετοχής της Ελλάδας στο QE και η ελάφρυνση του χρέους - δύο θετικοί καταλύτες - μοιάζουν ολοένα και πιο μακρινές, με την πάροδο του χρόνου», τονίζει.