06 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ'ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! Η Κούβα λογοκρίνει τα SMS -«Κόβει» όσα γράφουν για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα

Η κουβανική κυβέρνηση «φιλτράρει» τα γραπτά μηνύματα των κινητών, για λέξεις όπως δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και μπλοκάρει τα SMS που τις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με αντιφρονούντες.

Ερευνα του blogger Γιοάνι Σάντσεζ και του δημοσιογράφου Ρεϊνάλντο Εσκομπάρ κατέληξε ότι δεν έφτασαν στους παραλήπτες τα γραπτά μηνύματα που περιελάμβαναν τις λέξεις δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα ή απεργία πείνας- μεταξύ άλλων- στα ισπανικά, όπως και αν αναφέρουν τα ονόματα κάποιων αντιφρονούντων.

Ο Ελιεσέρ Αβίλα, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 30 λέξεις που ενεργοποιούν το μπλοκάρισμα των SMS, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες.

«Πάντα πιστεύαμε ότι τα γραπτά μηνύματα εξαφανίζονταν γιατί ο πάροχος είναι τόσο ανίκανος, αλλά αποφασίσαμε να το ελέγξουμε, χρησιμοποιώντας λέξεις που ενοχλούν την κυβέρνηση», είπε ο ίδιος. «Ανακαλύψαμε ότι δεν λογοκρινόμασταν μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η χώρα. Αυτό δείχνει πόσο ανασφαλής και παρανοϊκή είναι η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Αβίλα.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο καιρό υπάρχει αυτό το φίλτρο. Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να στείλει τη Δευτέρα μηνύματα που περιελάμβαναν τις επίμαχες λέξεις, αλλά και το όνομα του Γιοάνι Σάντσεζ. Άλλα μηνύματα που περιελάμβαναν τη λέξη διαμαρτυρία στα ισπανικά, «πέρασαν». Οσο για τα «κομμένα» μηνύματα, που δεν έφτασαν στους παραλήπτες, εμφανίζονταν ως απεσταλμένα στο τηλέφωνο που χρησιμοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.