05 Οκτωβρίου 2016

Διαμαρτυρία ΗΠΑ σε Μόσχα: Παρενοχλούν τους διπλωμάτες μας -Εδωσαν σε 2 το ναρκωτικό του βιασμού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του στη ρωσική κυβέρνηση, για περιστατικά παρενόχλησης Αμερικανών αξιωματούχων, εν μέσω αναφορών για δύο διπλωμάτες στους οποίους «έριξαν» το λεγόμενο ναρκωτικό του βιασμού, στην Αγία Πετρούπολη.

Σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, αμφότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι με διπλωματικά διαβατήρια, χορηγήθηκε το ναρκωτικό του βιασμού, ενώ βρίσκονται στη Ρωσία, για συνέδριο του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με το RFE/RL. Το περιστατικό συνέβη πιθανότατα στο μπαρ του ξενοδοχείου τους, συμπέραναν οι ερευνητές.

Ο ένας διπλωμάτης μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, πριν φύγει από τη χώρα. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αποδείξεις από το νοσοκομείο ή το ξενοδοχείο και η Μόσχα απάντησε ότι δεν υπήρξε απόδειξη ότι τους χορηγήθηκε ναρκωτικό, όταν η Ουάσιγκτον έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

Οταν ρωτήθηκε για το περιστατικό η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Ομως, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι προβληματισμένο με τον τρόπο που «οι διπλωμάτες μας και το προξενικό προσωπικό μας αντιμετωπίζονται τα τελευταία δύο χρόνια στη Ρωσία».

«Εχουμε επισημάνει τις ανησυχίες μας στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η παρενόχληση και η παρακολούθηση του διπλωματικού προσωπικού μας στη Μόσχα, από την ασφάλεια και την τροχαία έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Τριντό, σύμφωνα με τον Guardian.

Δυτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι στη Μόσχα έχουν στο παρελθόν αναφέρει ότι εντόπισαν σημάδια εισβολών στα σπίτια τους, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. Ομως, τα πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε παράξενες τακτικές εκφοβισμού, καθώς ανεβαίνουν οι τόνοι με τη Δύση, σχολιάζει η εφημερίδα.

Τον Ιούνιο η Washington Post έγραφε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν διαμαρτυρηθεί για μυστηριώδεις νυχτερινές διαρρήξεις, στις οποίες κάποιοι μετακινούν τα έπιπλα και ανοίγουν την τηλεόραση και τα φώτα. Αξιωματούχοι έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και έχουν βρει βρύσες ανοιχτές και σε δύο περιπτώσεις ανθρώπινα περιττώματα στο πάτωμα. Επίσης, την άνοιξη η τροχαία σταμάτησε δεκάδες φορές Αμερικανούς διπλωμάτες στον δρόμο.

Ο Τζον Κέρι μίλησε για το ζήτημα της παρενόχλησης διπλωματούχων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην επίσκεψή του τον Μάρτιο. Ομως, τρεις μήνες αργότερα, ένας Ρώσος της υπηρεσίας ασφαλείας, που είναι τοποθετημένος έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, επιτέθηκε σε έναν Αμερικανό διπλωμάτη που προσπαθούσε να μπει στο κτίριο προκαλώντας του κάταγμα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι ο διπλωμάτης ήταν μυστικός πράκτορας της CIA.

Η Ρωσία πάντως δεν φαίνεται να κάνει προσπάθεια να κρύψει αυτές τις τακτικές. Μετά από εκείνο το περιστατικό τον Ιούνιο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακάροβα, είχε πει «Οσο περισσότερο οι ΗΠΑ καταστρέφουν τις μεταξύ μας σχέσεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Αμερικανούς διπλωμάτες να εργαστούν στη Μόσχα».