23 Οκτωβρίου 2016

Η Ντέλια ζητά μαχαίρι σε συντάξεις, αφορολόγητο κι ο Τσακαλώτος επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Της Δήμητρας Καδδά

Οι πραγματικές προθέσεις των θεσμών, η στάση της κυβέρνησης, αλλά και το εύρος των "διαφορών" μεταξύ ΔΝΤ και "κοινοτικών" θεσμών αναμένεται να αποκαλυφθεί σήμερα. Ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει από το πρωί, αρχικά με ραντεβού του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους θεσμούς για τις τράπεζες, ενώ ακολουθεί μαραθώνια διαπραγμάτευση του διαπραγματευτικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών για τα μέτρα, τα προαπαιτούμενα, τα "κόκκινα" δάνεια και το εργασιακό.
Η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση άρχισε σήμερα με την έλευση της κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, "κομίζοντας" τις συστάσεις που έχει ήδη ανακοινώσει στο πλαίσιο της έκθεσής της για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλλαγή στο "μείγμα" του φορολογικού- συνταξιοδοτικού πακέτου των μέτρων 5,6 δισ. ευρώ έως το 2018 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο με περικοπή όλων των σημερινών συντάξεων, του αφορολογήτου, αλλά και των φοροαπαλλαγών.

Και σύμφωνα με πληροφορίες η Παγκόσμια Τράπεζα (σύμβουλος του ελληνικού προγράμματος στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και "συνεργάτης" του ΔΝΤ στην επιτήρηση άλλων κρατών ανά τον κόσμο), φέρεται να συμφωνεί με το Ταμείο, στηρίζοντας τις θέσεις του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "συστήνει" και αυτή - μεταξύ άλλων παρεμβάσεων - τη δραστική μείωση του αφορολογήτου για να βρεθεί μέρος από τα 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) που αναζητείται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017, διότι εκτιμά ότι δεν μπορούν εν μέσω κρίσης να περικοπεί άλλο κοινωνικό κράτος όπως ορίζει το μνημόνιο (η κυβέρνηση επιμένει ότι μπορεί να εξοικονομήσει από άλλες πηγές το κονδύλι, χωρίς όμως να έχει πείσει προς το παρόν τους δανειστές). Σύμφωνα με πληροφορίες η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει σειρά από εναλλακτικά σενάρια μείωσης του αφορολογήτου, με κεντρικό αυτό των 5.000 ευρώ.

Απάντηση Τσακαλώτου
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφή πάντως τη θέση της κυβέρνησης χθες μιλώντας στο Βέλγιο. "Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να θυσιάσει τα κοινωνικά της δικαιώματα, πρέπει να διατηρείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο", επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ακαδημαϊκό συνέδριο στο Βέλγιο. Εξήγησε ότι οι θεσμοί "δεν έχουν δικαίωμα να πουν ότι η κοινοτική πλευρά θέλει το δείνα για τις συντάξεις, το ΔΝΤ θέλει το άλλο, άρα θα τα βρούμε στην μέση" γιατί η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, δίδοντας ένα στίγμα του τι θα "ζητηθεί" σήμερα από τους θεσμούς.

Τα μέτωπα
Στο "κάδρο" των σημερινών διαπραγματεύσεων προστίθεται και η "εκκρεμότητα" των 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από τα ειδικά μισθολόγια και μόνο εν μέρει έχει "αντιμετωπίσει" η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2017.

Τίθενται επί τάπητος και τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και για τις – χαμηλότερες – πτήσεις του 2015 σε ΑΕΠ και πλεόνασμα.

Όσο για τη μεγάλη "μάχη" των νέων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, της συμμετοχής του ΔΝΤ και του χρέους, μένει να φανεί αν θα "ανοίξει" σήμερα στην Αθήνα και πόσο μεγάλο θα είναι το "χάσμα" που θα χωρίζει και τους θεσμούς… μεταξύ τους επηρεάζοντας τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο.

Οι σημερινές συναντήσεις
Στις κυριακάτικες διαπραγματεύσεις πέραν του βασικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη θα μετέχουν κατά περίπτωση και άλλοι υπουργών και στελέχη της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Ξεκινούν με μία "επισκόπηση" της κατάστασης για στην πορεία του προϋπολογισμού, των πλεονασμάτων και για την καταγραφή των μετώπων και των θέσεων της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών. Ακολουθούν διαδοχικές συναντήσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα κόκκινα δάνεια, την φορολογία αλλά και την αγορά εργασίας. Νέοι γύροι σχεδιάζονται έως την προσεχή Πέμπτη που αναχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα (σ.σ. για να επιστρέψουν ξανά τον Νοέμβριο).

Τη Δευτέρα συνεδριάζει για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ το EWG ενώ μία ημέρα μετά, αν η εισήγηση που γράφουν οι θεσμοί είναι θετική (κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για υπέρβαση στόχου στις οφειλές προς ιδιώτες με τις οποίες συνδέεται η απόφαση) την Τρίτη ο ESM θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.