08 Οκτωβρίου 2016

Γεωργιάδης: Η αυτοδυναμία είναι στόχος ρεαλιστικός

Την πεποίθησή του πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2017 εκφράζει, στη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ. Τσίπρας θα συνειδητοποιήσει ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και άρα ο όλος του οικονομικός σχεδιασμός θα είναι στον αέρα. Τότε, ή θα πρέπει να αποφασίσει να διαπραγματευτεί ένα νέο Μνημόνιο με νέους όρους ή θα πρέπει να δραπετεύσει με εθνικές εκλογές», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να περάσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές θα πραγματοποιηθούν.

«Ναι, η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Πέραν όμως της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προσπαθήσει να επιτύχει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις», σημειώνει. Παράλληλα, αναφέρει πως η «Συμφωνία Αλήθειας» αποτελεί τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η «γαλάζια» παράταξη δεν θα κοροϊδέψει τον κόσμο, όπως έπραξε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ χαρακτηριστική είναι η απάντησή του όταν ερωτάται για τις διευρύνσεις.

«Η Ν.Δ. από την ιδρυτική της Διακήρυξη το 1974 καταλαμβάνει τον χώρο από τη Δεξιά έως την Κεντροαριστερά. Άρα, είναι προφανές ότι μπορεί να εκφράσει πολιτικά όλους αυτούς τους ανθρώπους», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Κύριε Γεωργιάδη, συγκεκριμένα γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, ο ψεκασμός των συνταξιούχων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η ρήξη με την Εκκλησία ή τα… φάλτσα συγκεκριμένων υπουργών, θεωρείτε πως μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ή να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες; Κοινώς, ο κ. Τσίπρας θα φτάσει μέχρι το 2019, όπως διατείνεται;

Θεωρώ σχετικά απίθανο να έχουμε άμεσα εκλογές. Θεωρώ, όμως, εντελώς απίθανο να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία. Θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις, φαντάζομαι, κάπου μέσα στο 2017. Όταν θα συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και άρα ο όλος του οικονομικός σχεδιασμός θα είναι στον αέρα. Τότε, ή θα πρέπει να αποφασίσει να διαπραγματευτεί ένα νέο Μνημόνιο με νέους όρους ή θα πρέπει να δραπετεύσει με εθνικές εκλογές.

Η αυτοδυναμία μπορεί να είναι στόχος ρεαλιστικός για τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία πριν από έναν χρόνο έχασε με μείον 7,5 μονάδες. Τώρα προηγείται κατά μέσο όρο με 10 – 12,5 μονάδες. Ναι, η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Πέραν όμως της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. οφείλει να προσπαθήσει να επιτύχει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

– Εάν, πάλι, η οδός Πειραιώς δεν περάσει τον πήχη των «151», από εκεί και πέρα τι; Πού πιστεύετε πως πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «μεταρρυθμιστών», όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης;

Αυτά θα τα αναζητήσουμε στο επόμενο Κοινοβούλιο, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Όπως προείπα, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός και επειδή μέσα στη Βουλή γνωριζόμαστε, ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουμε ταύτιση απόψεων τουλάχιστον σε σημαντικά ζητήματα.

– Η ανανέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω και του μητρώου στελεχών, φαίνεται πως αποτελεί το νέο στοίχημα. Κατά πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσαρέσκειες στελεχών ή πολιτευτών που προσβλέπουν σε συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια;

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Η συμμετοχή των πολιτών μέσω Διαδικτύου, τόσο στις εγγραφές μελών για την ΟΝΝΕΔ όσο και στο μητρώο στελεχών, είναι εντυπωσιακή. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι έρχονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αντικείμενο γκρίνιας. Μόνο χαρά μπορεί να προκαλέσει. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα ανοίξει τις πόρτες της Ν.Δ. και αυτό κάνει. Η Ν.Δ. δεν ανήκει στους λίγους, η Ν.Δ. ανήκει στους πολλούς.

– Σε αυτό το τέμπο, η διεύρυνση του κόμματος μπορεί να περιλαμβάνει πρόσωπα από την Κεντροαριστερά; Όπως, για παράδειγμα, η κ. Διαμαντοπούλου ή άλλα ενεργά στελέχη;

Η Ν.Δ., από την ιδρυτική της Διακήρυξη το 1974, καταλαμβάνει τον χώρο από τη Δεξιά έως την Κεντροαριστερά. Άρα, είναι προφανές ότι μπορεί να εκφράσει πολιτικά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε συγκεκριμένα ονόματα. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν είναι της παρούσης και δεν είναι και δική μου αρμοδιότητα. Πιστεύω, όμως, ότι πολιτικά η Ν.Δ. μπορεί να εκφράσει αυτό τον συγκεκριμένο χώρο που σας ανέφερα.

Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, ενότητα και χαμηλοί τόνοι

– Η «Συμφωνία Αλήθειας» είναι από μόνη της αρκετή για να δώσει αέρα κυβερνησιμότητας στη Νέα Δημοκρατία;

Από μόνο του τίποτα δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, μεθοδικότητα, ενότητα και χαμηλοί τόνοι. Πιστεύω, όμως, ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» αποτελεί τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εμείς δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο όπως έκανε η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου.

– Πάντως, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με συμπληγάδες, υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται πως το «γαλάζιο» μήνυμα δεν φτάνει επαρκώς στους πολίτες…

Ακούω κι εγώ συχνά αυτή την κριτική και ομολογώ εντυπωσιάζομαι. Πώς είναι δυνατόν να το ισχυρίζεται αυτό σοβαρά κάποιος, όταν μέσα σε έναν χρόνο δημοσκοπικά η Ν.Δ. έχει καλύψει μια απόσταση περίπου 17-19 μονάδες. Με συγχωρείτε, αλλά αυτή είναι η ταχύτερη δημοσκοπική μεταβολή που έχουμε παρατηρήσει ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου μας.

– Παρά τη δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλη μάζα πολιτών επιλέγει την αποχή. Πώς θα μπορέσετε να προσελκύσετε αυτήν την κρίσιμη για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος κατηγορία; Ιδίως, τις νέες ηλικίες ή δυσαρεστημένους από την όλη κατάσταση, όπως είναι οι άνεργοι;

Προσωπικά, πιστεύω ότι η αποχή στις επερχόμενες εκλογές θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα πια όλοι καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και άρα πολύ σύντομα θα δείτε πολλούς ανθρώπους να δίνουν μάχη για να εκλεγεί η Ν.Δ. και να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Διαφορετικά, ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων θα έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί σε λίγα χρόνια.