20 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΣΑΝΟ->ΣΕΒ: Κανείς επενδυτής δεν θα φέρει τα λεφτά του μόνο επειδή έγινε ρύθμιση του χρέους

Αναγκαία η ρύθμιση του χρέους όχι όμως και πανάκεια λέει ο ΣΕΒ - «Πρέπει να υπάρξει βαθύτερη, ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία»

Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία αλλά δεν είναι πανάκεια στην έξοδο της χώρας απ' την κρίση, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ.

Όπως υπογραμμίζει «πρέπει να υπάρξει βαθύτερη, ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία».

Παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μία γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας μην γελιόμαστε -αναφέρει ο ΣΕΒ- χωρίς σαφή δέσμευση, και στήριξη με πράξεις, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ταυτόχρονα, και η ελληνική πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στην χώρα μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση του χρέους. Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα υλοποίησης κάποιων τυπικών απαιτήσεων, αλλά μιας βαθύτερης, ουσιαστικής και μόνιμης αλλαγής στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία.

"Η ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα είναι όταν επιτευχθεί ένα θετικό βήμα. Και μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να ακολουθηθεί από πρόσθετες πρωτοβουλίες για το κτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, έτσι ώστε να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται την χώρα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας. Μόνον, έτσι, θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και την έξοδο από την κρίση", επισημαίνει ο ΣΕΒ.

newmoney.gr