08 Οκτωβρίου 2016

Οι άγνωστοι διάλογοι Τσίπρα – Ιερώνυμου – Φίλη

Διάλογοι και άγνωστες πτυχές της συνάντησης Τσίπρα – Ιερώνυμου παρουσία Υπουργών και Αρχιερέων, φανερώνουν πώς το κλίμα καλής συνεργασίας μπορεί να επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, προηγήθηκαν ωστόσο αρκετές «μπηχτές», πριν φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό.

Ο Α. Τσίπρας δεν… κρύφτηκε στη συνάντηση, ούτε προσποιήθηκε πως δεν συνέβη κάτι τις προηγούμενες ημέρες, μας είπε συμμετέχων στο ραντεβού. Αντιθέτως αναφέρθηκε στα όσα περιελάμβανε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου περί αριστεράς, αθεϊας κ.ο.κ., αλλά ο κ. Ιερώνυμος δεν έδειξε να επιμένει στα σημεία αυτά. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος επεχείρησε ηρωική έξοδο διερωτώμενος, «πού τα ακούσατε αυτά;». Όλοι ωστόσο τα είχαν ακούσει και άρα η συζήτηση έληξε για το θέμα, με τον Α. Τσίπρα να συστήνει, «καλό είναι να αποφεύγονται εντάσεις».

Δεν ήταν εξάλλου μόνο ο Πρωθυπουργός που έθεσε κάτι αιχμηρά προς την άλλη πλευρά, ήταν και ο Νίκος Φίλης: «Δεν έχετε καταδικάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων», επέμεινε ο Υπουργός, με τον Αρχιεπίσκοπο να περιορίζεται να πει, «δεν έχω τη νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο».

Όλα αυτά ήταν ασφαλώς τα «ορεκτικά», αφού στο κυρίως πιάτο των σχέσεων, Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συνομίλησαν αναλυτικά, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων κατ’ ουσίαν. Με τον κ. Ιερώνυμο να αναγνωρίζει ότι «όλα όσα συμφωνούνται στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό τηρούνται». Φράση που άλλοι διάβασαν ως προσπάθεια εμπέδωσης του κλίματος εμπιστοσύνης και άλλοι ως αιχμή προς τον Ν. Φίλη.

Πάντως όταν τελείωσε η συζήτηση μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, κάποιος Μητροπολίτης παρενέβη και ρώτησε: «Ο κύριος Υπουργός συμφωνεί;». Και τότε, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε: «Αφού συμφωνεί ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, δεν θα συμφωνεί ο Υπουργός;», βάζοντας μια τελεία στη συζήτηση. Κυβερνητικό στέλεχος εμφάνιζε εξάλλου θετικό τον κ. Ιερώνυμο στην πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατ’ αρχήν προφανώς…

Όσον αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, ο Ν. Φίλης ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν τα αναλυτικά προγράμματα που πρόσφατα εκδόθηκαν, παράλληλα με τα βιβλία που διδάχθηκαν πέρσι. Επίσης ότι θα γίνει διάλογος με την Εκκλησία και η τελική αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Για αυτό το διάλογο πιέζει η ηγεσία της Εκκλησίας, και μάλιστα να ξεκινήσει άμεσα. Άλλωστε η Ιεραρχία θα συνεδριάσει και πάλι τον Νοέμβριο, με μοναδικό θέμα ως τώρα, την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Ανάλογα με τις εξελίξεις όμως, μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη αν χρειαστεί…

Πηγή: newpost.gr