27 Οκτωβρίου 2016

ΓΛΕΝΤΙΑ! Θέμα συντάξεων έθεσαν και πάλι οι δανειστές-Δεν έχει δοθεί καμία νέα σύντάξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου

Το έβαλαν στην ατζέντα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας «τελευταία στιγμή», σύμφωνα με τον ίδιο, που δήλωσε άγνοια για τις προθέσεις των δανειστών - Για μετά τις 14 Νοεμβρίου παραπέμπονται τα «αγκάθια» των εργασιακών

Θέμα ασφαλιστικού θέτουν και πάλι οι Θεσμοί παρότι δεν υπάρχει επισήμως στην ατζέντα της αξιολόγησης. Ζήτησαν και περιελήφθη ενότητα για την πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Προσερχόμενος στο Χίλτον ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για την προγραμματισμένη συνάντηση στις 10.00, όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι το θέμα της συζήτησης στη συγκεκριμένη ενότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή ζήτησαν αυτή τη συνάντηση. Τώρα θα μάθω και εγώ γιατί».

Εντύπωση προκαλεί γιατί θα έπρεπε, εάν επρόκειτο απλώς για τυπικά θέματα εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του περασμένου Μαΐου, να απασχολήσουν τη συνάντηση με τον υπουργό πριν αναχωρήσουν απ' την Αθήνα οι θεσμοί και δεν επιλύονταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων!

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και πάλι θέμα ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, παρά τις έντονες πιέσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα, και ότι είχε κλείσει μια και καλή με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στις τελευταίες συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Θεσμών πριν αναχωρήσουν απ' την Αθήνα θα επικεντρωθούν στα τρία πιο «καυτά» θέματα των διαπραγματεύσεων: εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά.

Το πρώτο ραντεβού, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 το μεσημέρι, όπου για ακόμη μία φορά δεν έκλεισε τίποτα από τα ανοιχτά ζητήματα, τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό.

Οι επόμενες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Πάγος» στις νέες συντάξεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου

Από τον Μάιο που μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος, οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει οδηγίες και έτσι δεν βγαίνουν συντάξεις - Θα τριπλασιαστεί ο χρόνος απονομής, λένε τα στελέχη των ταμείων

Στον... πάγο έχει μπει η έκδοση των νέων συντάξεων που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα.

Καμία σύνταξη  δεν έχει απονεμηθεί από τον Μάιο που μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου αφού οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει οδηγίες μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων. Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα επέκριναν το Υπουργείο Εργασίας για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου. Η κατάσταση έχει χτυπήσει... κόκκινο καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι περίπου 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη.
Τα στελέχη των ταμείων φοβούνται ότι με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017 ακόμα και τα ταμεία που είχαν τη δυνατότητα να εκδίδουν συντάξεις σε οκτώ μήνες (π.χ δημόσιο, ΕΤΑΠ) με την ενοποίηση, ο χρόνος απονομής θα τριπλασιαστεί.

Στα χαρτιά, πάντως, ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος και η εύρυθμη λειτουργία του θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα τις κυβέρνησης για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπερταμείου, το οποίο θα τροποποιείται συνεχώς μέχρι να λάβει την τελική του μορφή, προβλέπονται επτά γενικές διευθύνσεις, ανεξάρτητη λειτουργία του ΚΕΑΟ το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο διοικητή και ειδικές διευθύνσεις για την ενοποίηση των μητρώων και τη ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων.

Οι γενικές διευθύνσεις θα είναι οι εξής: Εισφορών και ελέγχων, απονομής συντάξεων γήρατος, παροχών και υγείας ,στρατηγικής και ανάπτυξης, υπηρεσιών και διαχείρισης λειτουργίας, οικονομικών και διοικητικής υποστήριξης καθώς και πληροφορικής και επικοινωνιών.

Οι τεχνοκράτες από τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση του τιτάνιου έργου σχολιάζουν ότι ακόμα και στη χώρα τους για την ενοποίηση των ταμείων χρειάστηκαν 4-5 χρόνια. Τα στελέχη των ταμείων που συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα ειδικά για τον ΕΦΚΑ τους απάντησαν ότι στην Ελλάδα ούτε σε δέκα χρόνια δεν πρόκειται προσαρμοστούν τα ταμεία στη νέα κατάσταση.

Οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων διαμαρτύρονται γιατί έχουν αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις και δηλώνουν επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες.

Τα υπό ένταξη ταμεία ζητούν μεταβατική περίοδο, καθώς οι υποδομές για την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης μόνο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες τόσο για την υποβολή όσο και τη λήψη του αιτήματος.

Επιπλέον σε αρκετά ταμεία οι ατομικοί φάκελοι των ασφαλισμένων δεν έχουν ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία των υπολοίπων.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες πάντως τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να «εκχωρήσουν» στο νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ όσα διαθέσιμα δεν μετέφεραν υπό την πίεση της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στόχος του κοινού κουμπαρά που θα δημιουργηθεί είναι τα εύρωστα ταμεία να χρηματοδοτούν τα ελλειμματικά προκειμένου να εξασφαλίζουν το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων χωρίς να απαιτείται δανεισμός.

Στον κοινό κουμπαρά θα μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες θα περνούν στη διαχείριση του ΚΕΑΟ.

Μαίρη Λαμπαδίτη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ