27 Οκτωβρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-ΓΑΤΑΚΙ έγινε ο Παππάς: «Ο νέος διαγωνισμός θα γίνει από το ΕΣΡ»

Την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης να βάλει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου εξέφρασε το πρωί ο υπουργός Επικρατείας λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που έφερε ο ίδιος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε δεσμευτική για την κυβέρνηση την απόφαση της Δικαιοσύνης, σχολίασε ωστόσο ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται» και έκανε λόγο για μια άδικη απόφαση που δημιουργεί νομικό κενό. «Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θύμισε, μάλιστα, ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και ότι το Συμβούλιο είχε κρίνει επίσης αντισυνταγματικό το καθεστώς μη αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.


Υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ: «Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ».

Αναφέροντας ότι «έχουμε μια καινούργια πραγματικότητα» ο κ. Παππάς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για το πόσο πρέπει να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος εθνικός πόρος, οι τηλεοπτικές συχνότητες.

«Το τζάμπα τελείωσε, όπως και να 'χει τελειώσαμε με το κλειστό club καναλαρχών», ξεκαθάρισε ο υπουργός και σημείωσε ότι ο νέος διαγωνισμός για τα κανάλια θα διεξαχθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το Δημόσιο θα εισπράξει το αντίστοιχο τίμημα.

Από Δευτέρα έρχεται νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε επίσης, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσουμε το νομικό κενό που δημιουργήθηκε. Η αεροπειρατεία τελείωσε».

Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», είπε, διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κ.λπ.).


Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι έπαιξε τα ρέστα της, επικοινωνιακά και όχι μόνο, για να μπλοκάρει τις άδειες και πως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για την απραξία 27 ετών.

Υπάρχει κανείς που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός; διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι επίφαση για τα κόμματα το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

«Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμία δυνατότητα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες»

«Το μήνυμα είναι το ακόλουθο: εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος» υπογράμμισε ο υπουργός.


https://www.efsyn.gr/arthro/o-diagonismos-tha-ginei-apo-esr-den-ypohoroyme