Όταν το γράφει η εφημερίδα “Αυγή”, έτσι θα είναι… Οπως σημειώνει, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέλαβε πρωτοβουλία να γεφυρώσει το χάσμα, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργικής συνύπαρξης μεταξύ του Σταύρου Καπάκου και του Λάμπη Ταγματάρχη, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί αύριο Δευτέρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΡΙΖΑ, ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα της απομάκρυνσης του γενικού διευθυντή Ειδήσεων Ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου από την ΕΡΤ, μετά από απόφαση του Δ.Σ., αφού είχε προηγηθεί σύγκρουση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, με αντικείμενο το ενημερωτικό και ειδησεογραφικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέλαβε πρωτοβουλία να γεφυρώσει το χάσμα, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργικής συνύπαρξης, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί αύριο μεταξύ των δύο ανδρών, ενδεχομένως και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ. Στόχος, να μην ισχύσει η απόφαση του Δ.Σ. Συνεπώς, τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη, τονίζει η “Αυγή”.
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
Σύμφωνα με την “Αυγή” τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Η διαμάχη που σοβούσε τους τελευταίους μήνες στην ΕΡΤ μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη και του γενικού διευθυντή Ειδήσεων – Ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου για τη διαμόρφωση του Ενημερωτικού προγράμματος ξέσπασε την Παρασκεύη.
Αν και ώς αργά το βράδυ δεν είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την ΕΡΤ, καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαίωναν ότι η διαμάχη εξελίχθηκε σε ανοικτή σύγκρουση την Παρασκευή το μεσημέρι, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ ο Σταύρος Καπάκος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του λόγω διαφορετικών απόψεων στην κατάρτιση του προγράμματος ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη από το σύνολο των μελών του Δ.Σ., πλην του προέδρου, Διονύση Τσακνή, ο οποίος προέβαλε σοβαρές ενστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, η απόφαση του Δ.Σ. δεν πρέπει να θεωρείται τελεσίδικη.
Οι διαφωνίες είχαν φανεί ήδη πριν από το καλοκαίρι και αφορούσαν προτάσεις για σειρά ενημερωτικών εκπομπών, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αλλά και για σειρά εξωτερικών και μεικτών παραγωγών για την ΕΡΤ. Οι διαφωνίες αφορούσαν τις ίδιες τις προτάσεις, τα πρόσωπα, τα κόστη, αλλά και τη διαχείριση των ελλείψεων τόσο του προσωπικού από συγκεκριμένες ειδικότητες όσο και του περιορισμένου προϋπολογισμού. Στην ουσία, πρόκειται για τη σύγκρουση δύο αντιλήψεων στη διαχείριση και λειτουργία του καναλιού. Η πρώτη θεωρεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση παρέμβασης σε κάθε δραστηριότητα της εταιρείας, περιλαμβανομένης της ενημέρωσης, η δεύτερη τάσσεται υπερ της αυτονομίας της ενημέρωσης και της ανεξάρτητης λειτουργίας του δημοσιογραφικού τομέα.
Η πλευρά του Λ. Ταγματάρχη επικαλείται το «διευθυντικό δικαίωμα» σε περιπτώσεις διαφωνίας, όταν δεν είναι δυνατές η συνεργασία και η συνεννόηση σε έναν οργανισμό. Επικαλείται επίσης την ιεραρχικά μεγαλύτερη ευθύνη που αναλογεί στον διευθύνοντα σύμβουλο για το τελικό αποτέλεσμα, περιλαμβανομένου και του ενημερωτικού προγράμματος.
Από την πλευρά του Σταύρου Καπάκου γίνεται γνωστό ότι οι παρεμβάσεις της διοίκησης στον ενημερωτικό τομέα είναι συνεχείς. Πρόταση προγράμματος από την πλευρά Καπάκου έχει κατατεθεί εγκαίρως, από τα μέσα Ιουλίου, όμως οι όποιες αποφάσεις δεν ελήφθησαν από τη διοίκηση παρά καθυστερημένα, στις αρχές Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εκτίμησή του ήταν ότι ο ενημερωτικός τομέας πρέπει να είναι διακριτός και αυτόνομος και να μην δέχεται παρεμβάσεις της διοίκησης, της οποίας ο ρόλος είναι διαφορετικός και η ευθύνη άλλου τύπου. Επίσης, χρειάζεται συλλογική δουλειά και λειτουργική ιεραρχία και όχι ενός ανδρός αρχή, καθώς το προϊόν που παράγεται απαιτεί συνεργασία και λειτουργικότητα των δομών. Σχετικά με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι ανάγκες απαιτούν έναν έμπειρο παρουσιαστή και όχι έναν ωραίο παρουσιαστή.