27 Οκτωβρίου 2016

Τη Δευτέρα ο Κυριάκος στον Πάκη-Έτοιμο το σχέδιο νόμου της Ν.Δ. για τις τηλεοπτικές άδειες - Τι περιλαμβάνει

Έτοιμη να απαντήσει στα νέα δεδομένα που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, με την παρουσίαση της πρώτης πρότασης νόμου, που αφορά τα τηλεοπτικά.

Το σχετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να τεθούν οι όροι λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα. Κατά τις ίδιες πηγές, η γαλάζια πρόταση δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο κόστος για την απόκτηση κάθε άδειας. Και αυτό σε μία προσπάθεια προκειμένου η Ν.Δ. να μην εμπλακεί η ίδια σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης περί των οικονομικών δεδομένων, έναντι των 255 εκατομμυρίων που, θεωρητικώς, θα έφερνε στα ταμεία του κράτους ο νόμος Παππά.

Ωστόσο, περιγράφει ρητώς μία διαδικασία, η οποία δρομολογείται και υλοποιείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και προβλέπει ένα «εισαγωγικό ποσό» αρκετών εκατομμυρίων, προκειμένου κάποιος να διεκδικήσει την τηλεοπτική άδεια. Ο αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν παραπέμπεται, επίσης, στο ΕΣΡ, βάσει τεχνικών εκθέσεων για το φάσμα, και προφανώς ο αριθμός τους προβλέπεται να υπερβαίνει το «4» που έθεσε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, προβλέπονται προϋποθέσεις οικονομικής διαφάνειας (πόθεν έσχες) για τους κατόχους άδειας αλλά και όροι που αφορούν στο παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να εξυπηρετείται το κοινωνικό συμφέρον.

Ως προς την κρίσιμη παράμετρο των εσόδων για το Δημόσιο, όπως προειπώθηκε, η πρόταση της Ν.Δ. δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο τίμημα για την άδεια, κάτι που θα παραπέμπεται στο ΕΣΡ. Γαλάζια στελέχη, ωστόσο, σημειώνουν ότι το συνολικό όφελος για το κράτος θα πρέπει να προσεγγίζει, αθροιστικά, το ποσό που εμφάνισε ως έσοδο από τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, δηλαδή πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς η αξία κάθε άδειας θα είναι συγκεκριμένη, καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία δημοπράτησης. Εάν το συνολικό ποσό της άδειας θα καταβάλλεται προκαταβολικά (entry fee) ή αν θα περιλαμβάνεται ένα ποσό εισόδου και παράλληλες ετήσιες καταβολές συγκεκριμένου ύψους, αποτελούσε αντικείμενο επεξεργασίας μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Η διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής.

του Τάσου Τσιφόρου
http://newpost.gr/politiki/568027/etoimo-to-sxedio-nomoy-ths-n-d-gia-tis-thleoptikes-adeies


Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στον Προκόπη Παυλόπουλο -Θα ζητήσει την παρέμβασή του

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 12:00, προκειμένου να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν πως υπάρχει εκτροπή και σύγκρουση της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, έχει υποχρέωση να παρέμβει.