07 Οκτωβρίου 2016

Αντιπολίτευση: «Ραντεβού» στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον... Κιμούλη

Για σπασμωδικές αντιδράσεις κάνει λόγο η κυβέρνηση και σημειώνει σε non paper ότι «δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες» - ΝΔ: Χωρίς κύρος η επιτροπή - ΠΑΣΟΚ: Αγνοεί το Σύνταγμα - Ποτάμι: Κομματική φιέστα - Βενιζέλος: Παράνομη η επιτροπή

Εξηγήσεις για την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ζητήσουν τη Δευτέρα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι σχετικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στη Βουλή. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την επιτροπή Τσίπρα «παράνομη».

Τέχνασμα αποπροσανατολισμού με στόχο να καλυφθούν τα προβλήματα και η κατάρρευση της κυβέρνησης αποδίδει στον πρωθυπουργό η ΝΔ σχετικά με την επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στα μέλη της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος


«Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή».

«Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει» επισήμανε σε δήλωσή της και η Φώφη Γεννηματά.

«Δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία  της Δημοκρατίας μας.
Αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες» προσέθεσε.

«Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Ας αφήσουν τα φθηνά «show»  και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα» κατέληξε στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Επικριτικό και το Ποτάμι: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη ότι μέλος της επιτροπής συμμετείχε και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες των συνταγματαρχών. «Και ο ευτελισμός του Συντάγματος με την επιτροπή που ανακοινώσατε; Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας; Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοχάρης.

Ευ. Βενιζέλος: «Θεωρώ ότι είναι παράνομη η συγκρότηση της Επιτροπής»

«Η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος καθόλου».

«Η χούντα μόνο έκανε δύο φορές, το 1968 και το 1973, επιτροπές δήθεν κοινωνικού διαλόγου για να υποκαταστήσει τη φιμωμένη και κατηργημένη Βουλή και έκανε δημοψηφίσματα –και το 1968 και το 1973– ως επίφαση δημοκρατίας για να νομιμοποιήσει δήθεν το δικτατορικό καθεστώς» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με non paper η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει στις κατηγορίες με non paper που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής κάνοντας λόγο για «σπασμωδικό και μηδενιστικό» τρόπο με τον οποίο απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάνει, δε, ξεχωριστή αναφορά στις καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη ότι μέλος της επιτροπής ήταν συνεργάτη της χούντας υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέλος ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή ενώ καλεί τη ΝΔ να πάρει θέση για τη «συγκεκριμένη απόπειρα κανιβαλισμού».

Το non paper της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Στην προσπάθεια να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο.

Το έργο της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να υποκαταστήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν κατά γράμμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση όμως δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα  θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματα της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο Ποτάμι και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Θεοχάρη, που, στην κανιβαλική προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, εμφανίζουν μέλος της ως συνεργάτη της χούντας. Αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;

Γιάννης Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ