06 Οκτωβρίου 2016

Νορβηγία: Mαντίλα και σταυρός «ναι», Μπούρκα «όχι»

Την απαγόρευση της μπούρκας από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία σχεδιάζει η νορβηγική κυβέρνηση εν μέσω φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις Ισλαμιστών.

Την ψήφιση του νόμου επιδιώκει η δεξιά κυβέρνηση, με τον υπουργό Παιδείας της Σκανδιναβικής χώρας Torbjorn Roe Isaksen να διευκρινίζει ότι η επίμαχη απαγόρευση θα περιλαμβάνει μόνο την μπούρκα, που καλύπτει τις μουσουλμάνες «από την κορυφή μέχρι τα νύχια» και όχι την μαντίλα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των Νορβηγών πολίτων να μπορούν να εκφράσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, μέσω της ενδυμασίας τους. «Θέλω μια χριστιανή που φορά σταυρό να μπορεί να τον δείξει, θέλω ένα παιδί που είναι Εβραίος και φορά το κιπά, να μπορεί να το δείξει. Και δεν θέλω να απαγορευτεί η μαντίλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Νορβηγία την πρόταση της δεξιάς κυβέρνησης της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ στηρίζει και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο στην Βουλγαρία ψήφισε ανάλογο νόμο, που απαγορεύει την μπούρκα σε δημόσιους χώρους. Όσες παραβαίνουν τον νόμο τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 705 ευρώ αλλά και με την αφαίρεση κοινωνικών επιδομάτων.

A guide to different types of Islamic dress


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/326941/norvigia-madila-kai-stauros-nai-bourka-ohi-/