07 Οκτωβρίου 2016

Tόμσεν: Με τη Λαγκάρντ δε μιλάω με επιστολές

Διαψεύδει ότι απέστειλε επιστολή σε Λαγκάρντ για αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα - Η Έκθεση για τη Βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο - «Προσπαθούμε να δούμε πώς η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους», τόνισε το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ

Σταθερός, αμετακίνητος και ελαφρώς επιθετικός εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν, υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρώτο που έσπευσε να πραγματοποιήσει ο κ. Τόμσεν είναι να διαψεύσει δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ότι έχει αποστείλει έγγραφος στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας της το Ταμείο να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου, Μ. Ιγνατίου, εάν ισχύει η εν λόγω πληροφορία, ο κ. Τόμσεν ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός «δεν συνεκφωνούμαστε με την κυρία Λαγκάρντ μέσω εσωτερικών εγγράφων».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξοι και ότι πραγματικά το Ταμείο «θέλει να δει πως θα κατορθώσουν Ελλάδα και Ευρωζώνη να τους επιτύχουν».

Απόλυτη... σταθερότητα και στο θέμα του ελληνικού χρέους, με τον κ. Τόσμεν να το χαρακτηρίζει, για μία ακόμη φορά, ως μη βιώσιμο και να ξεκαθαρίζει ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) την οποία συντάσσουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο. Σαφώς το εν λόγω γεγονός παρατείνει το ενδεχόμενο το Ταμείο τελικώς να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον κατά δύο μήνες, καθιστώντας αρκετά περίπλοκο το ήδη αρκούντως δυσάρεστο κλίμα που υπάρξει μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Ένα ακόμη σαφές μήνυμα το οποίο απέστειλε ο κ. Τόμσεν προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σοφία Ζαφείρη
ΠΗΓΗ: newmoney.gr