12 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: 21 παρατάξεις διεκδικούν την ψήφο 100.000 μηχανικών

Με την αγορά σε ύφεση και την ανεργία να έχει κτυπήσει κόκκινο, εικοσιένα παρατάξεις διεκδικούν την ψήφο 102.725 μηχανικών για τις
εκλογές του ΤΕΕ.
Στο χώρο της Αριστεράς κυριαρχεί η φιλοκυβερνητική Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών που συνεργάζεται με τους Οικολόγους Μηχανικούς που έχει στην πρώτη γραμμή το «μικρό» Θεόφραστο Βαμβουρέλη, τη Χριστίνα Ευθυμιάτου Χριστίνα, τη Μαρία Λεβαντή, τον Κωνσταντίνο Μαλάμη και τον Σάββα Παναγιωτίδη. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει στη μομφή ότι ταυτίζεται με την κυβέρνηση που εφαρμόζει μνημονιακή πολιτική. Παράλληλα έχουμε την παρουσία της «Αριστερής Αγωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης - ΑΡΑΓΕΣ» (με επικεφαλής τους Τάσο Βασιλειάδη, Γιάννη Γιαννόπουλο, Ανδρέα κολοβό, Δημήτρη Πετρόπουλο και Γιάννη Πάνου – ο οποίος είναι εκλεγμένος και στη Διοικούσα Επιτροπή), η οποία φιλοδοξεί να πάει καλύτερα εκλογικά από το 2013. Επίσης κατεβαίνει και η παράταξη #block_TEE Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων και Ανέργων Μηχανικών».
Άγνωστος Χ είναι ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Χρήστος Σπίρτζης που παρότι επισήμως επικαλείται την αφοσίωσή του στα κυβερνητικά του καθήκοντα, πολλοί εκτιμούν ότι αβαντάρει πρώην συνεργάτες του, όπως το Θανάση Γιανναδάκη της «Περιφερειακής Συνεργασίας Μηχανικών», τους Κοτζαμπασάκη, και Παντουβάκη της «Αφετηρίας», τους Μαυροματίδη, (ανεξάρτητος στη Δυτική Μακεδονία), Χαρωνίτη (ανεξάρτητος στην Ανατολική Κρήτη), Τριάντος ( Κέρκυρα). Γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι εάν ο πρώην πρόεδρος αποφασίσει να ασχοληθεί μπορεί να επηρεάσει και πολλούς κεντροδεξιούς υποψήφιους.
Επίσης στις εκλογές κατεβαίνει από το χώρο του ΚΚΕ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών , που λόγω της συνέπειας και της συνέχειας στα συνδικαλιστικά πράγματα καταγράφει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στην κάλπη του ΤΕΕ από την επιρροή του κόμματος στην κοινωνία.
Στο χώρο της Κεντροδεξιάς δεσπόζει η ΔΚΜ – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών που επικαλείται τη μαχητικότητα και το έργο του νυν προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, τη ξεκάθαρη στήριξη από τη ΝΔ και φιλοδοξεί να εκφράσει την αγανάκτηση των μηχανικών από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Από την άλλη είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες πολλές παρατάξεις από το χώρο της κεντροδεξιάς. Αυτό κάποιοι το αποδίδουν σε λάθος εσωκομματικούς χειρισμούς και κάποιοι άλλοι σε προσωπικές φιλοδοξίες που αβάνταραν όπως μπορούσαν και στελέχη του Σύριζα.
Η Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την Αρχή των Δημήτρη Μήτρου και Δημήτρη Δρε έχει δυνάμεις στη Βόρειο Ελλάδα και βασικό στόχο την εκλογή του προσωπικού φίλου της κα Μπακογιάννη Χρόνη Ακριτίδη, στην Προεδρεία του ΤΕΕ. Το ρεπορτάζ πάντως λέει ότι υπήρχε ισχυρή παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ προς τον κ. Ακριτίδη για να μην διασπάσει την παράταξη της ΔΚΜ, όπου δεν εισακούστηκε.
Η παράταξη «Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ» αποτελείται από πρώην πράσινα και γαλάζια στελέχη που είναι δυσαρεστημένα, ο καθένας για διαφορετικούς προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, με την ηγεσία των επίσημων παρατάξεων του χώρου τους και έχει ως ουσιαστικό επικεφαλή τον επί δεκαετίες συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ και παραδοσιακό φίλο του Χρήστου Σπίρτζη κ. Σπύρο Ζαννιά.
Η ΤΕΕ Υπό Κατασκευή δημιουργήθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε από τον μέχρι τότε πρόεδρο της ΔΚΜ στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργο Γάγαλη, που κάποιοι τον αποκαλούν ρομαντικό και κάποιοι άλλοι διασπαστή και συνομιλητή του κυβερνητικού συστήματος.
Παράλληλα στο χώρο της κεντροαριστεράς κυριαρχεί η ΔΗΣΥΜ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που πρόσκεινται παραδοσιακά στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται δυναμικά από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη.