25 Νοεμβρίου 2016

Βίντεο-Τορίνο: Συμπλοκές λάθρο με ντόπιους και αστυνομία-Βουλγαρία: Σοβαρά επεισόδια σε καταυλισμό λάθρο

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν ακριβώς έξω από το κέντρο μεταναστών στο Τορίνο - Μια ομάδα περίπου 300 μεταναστών μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο έξω από το κέντρο - Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι μετανάστες τους έλεγαν ότι είναι «Ιταλοί ρατσιστές» - Η αστυνομία είπε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από έναν καυγά μεταξύ οπαδών

Βία ξέσπασε έξω από σπίτια ενός πρώην Ολυμπιακού χωριού, στην Ιταλία, όπου στεγάζονται 1.300 μετανάστες.

Μεγάλης έντασης ταραχές και συμπλοκές ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των κατοίκων και των μεταναστών, όταν δύο εκρήξεις σημειώθηκαν ακριβώς έξω από το κέντρο μεταναστών στο Τορίνο. Οι εκρήξεις ήταν αρκετά ισχυρές, ώστε ταρακούνησαν τα παράθυρα των γύρω σπιτιών, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.


Το πρωί, μια ομάδα περίπου 300 μεταναστών μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο έξω από το σύμπλεγμα κατοικιών. Επίσης έσπασαν οδικά σήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ άλλοι φώναζαν στους Ιταλούς ντόπιους.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από μάρτυρες, χθες το βράδυ, απεικονίζουν τους μετανάστες να εκσφενδονίζουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών. Οι κάτοικοι κλειδώθηκαν στα καταστήματα για να αποφύγουν κάποιο «αδέσποτο» αντικείμενο.



Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι μετανάστες τους έλεγαν ότι είναι «Ιταλοί ρατσιστές», καθώς η κυκλοφορία σταμάτησε έξω από το κέντρο μεταναστών. Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί που εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου, σύμφωνα με την La Stampa .

Το δημοτικό συμβούλιο του Τορίνο αναφέρει ότι είναι «ανήσυχο» για τη βία που έχει ξεσπάσει. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ελπίζει πως η αστυνομία θα φτάσει στον εντοπισμό των υπευθύνων όσο το δυνατόν συντομότερα.

Περίπου 1.300 μετανάστες ζουν σε κτίρια που αρχικά χτίστηκαν για τους αθλητές, όταν η πόλη φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.

Η αστυνομία είπε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από έναν καυγά μεταξύ οπαδών της Ντιναμό Κιέβου και της Νάπολι, που ξέσπασε έξω από ένα κατάστημα στοιχημάτων, λίγο μετά τον αγών των δύο ομάδων για το Champions League. Αυτός ο καυγάς φαίνεται ότι γενικεύθηκε και κατέληξε σε αυτό τον εκτεταμένο καυγά μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.



Ένας μάρτυρας είπε στη La Stampa : «Ήμασταν ήδη στο κρεβάτι, όταν έγινε μια έκρηξη έξω από αυτά τα κτίρια που τίναξε τα παντζούρια και τα παράθυρα..

Στη συνέχεια, μια ομάδα ανθρώπων έτρεξε έξω ουρλιάζοντας. Ήμασταν φοβισμένοι, όχι για εμάς τους ενήλικες αλλά για τα παιδιά μας».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής δήλωσε: «Μέχρι χθες είχαμε απλά βαρεθεί αυτή την κατάσταση ανομίας Τώρα πραγματικά φοβόμαστε».

Το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει την ενίσχυση της αστυνόμευσης έξω από τα πρώην Ολυμπιακά καταλύματα, την Παρασκευή.

Σοβαρά επεισόδια σε καταυλισμό προσφύγων στη Βουλγαρία - ΒΙΝΤΕΟ
Κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού, η αστυνομία της Βουλγαρίας διέλυσε, χθες, εξαγριωμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε καταυλισμό της πόλης Χαρμανλί, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση εξόδου από τον χώρο λόγω κρουσμάτων μεταδοτικών νοσημάτων.

Περίπου δυο χιλιάδες άτομα, αφγανικής κυρίως καταγωγής, προκάλεσαν καταστροφές στις εγκαταστάσεις του καταυλισμού, έβαλαν φωτιές σε λάστιχα αυτοκίνητων και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που επενέβησαν για να καταστείλουν την αναταραχή.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συνελήφθησαν τετρακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τραυματίστηκαν είκοσι τέσσερις αστυνομικοί.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, στο καταυλισμό έσπευσε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανέβαλε, λόγω των γεγονότων, την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα πρόκειται να επαναπροσληφθούν από τον συγκεκριμένο καταυλισμό δεκάδες άτομα στο Αφγανιστάν απ' όπου κατάγονται.

Παράλληλα προειδοποίησε τους πολίτες να προσέχουν τι ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, διότι οι εκκλήσεις για λιντσάρισμα και αυθαίρετη κακοποίηση των φιλοξενούμενων στον καταυλισμό μπορούν να φέρουν πολλά προβλήματα.

"Συνήθως εκεί, όπου σημειώνονται τέτοιες αναταραχές, ακολουθεί τρομοκρατική πράξη, διότι κάποια άτομα από το Ισλαμικό Κράτος παρακολουθούν το Ίντερνετ και μετά ξυπνούν κοιμώμενοι τρομοκρατικοί πυρήνες", είπε.

Δείτε το βίντεο από τον χρήστη του youtube: