24 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΛΑΟΣ! Μπάρι Μπένελ: Ο προπονητής-αρπακτικό που βίαζε ανήλικους - Τι αποκάλυψαν τα θύματα

Καταδικάστηκε ως παιδόφιλος το 1998 ΜΟΝΟ σε εννιά χρόνια φυλάκιση - Ποιοι ποδοσφαιριστές μίλησαν για τις επιθέσεις - Τι είπε ο Ντάνι Μέρφι που γνώριζε - Ο Πολ Στιούαρτ και το δράμα που πέρασε
Ο 62χρονος πλέον, Μπάρι Μπένελ, είναι ο προπονητής που κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο των βιασμών ανηλίκων, που έχει αρχίσει να επανέρχεται στην επιφάνεια, μετά την απόφαση αρκετών θυμάτων, να βγουν μπροστά και να πουν τις ιστορίες τους, που είχαν ως κοινό παρονομαστή, τον προπονητή - αρπακτικό, που δρούσε χωρίς να τον υποψιάζεται κανείς για 14 χρόνια.

Ο Μπένελ καταδικάστηκε το 1998 σε εννιά χρόνια φυλακή, καθώς στο δικαστήριο του Τσέστερ, είχε δηλώσει ένοχος, για 23 κατηγορίες ασέλγειας, βιασμού και παρενόχλησης. Όπως αποκάλυψε στους δικαστές, κατά την περίοδο 1978-1992,, ενώ ταξίδευε στα βορειοδυτικά της Βρετανίας και στα Μιντλαντς, φαίνεται πως δεν έψαχνε μόνο για νέα ταλέντα, για λογαριασμό των Ντέρμπισαϊρ, Στάφορντσιερ και Τσέσαϊρ, που τον πλήρωναν, αλλά και διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσει αγόρια, ηλικίας 9 έως 15 ετών, για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του.

Ο αδίστακτος παιδόφιλος, προσκαλούσε τα παιδιά να μείνουν σπίτι του, ή έπειθε τους γονείς να τα αφήσουν να τον ακολουθήσουν σε «ποδοσφαιρική περιοδεία» όπου και οι σεξουαλικές επιθέσεις έδιναν και έπαιρναν. Χαρακτηριστική είναι η φράση του δικαστή Χιου Ντάνιελ, ο οποίος, άμα τη ανακοινώσει της ποινής είπε: «Είσαι παιδόφιλος και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού». Οι αρχές είχαν επίσης κάνει το σχόλιο, μετά τη λήξη της υπόθεσης, πως ο Μπένελ «είχε ακόρεστη όρεξη».

Όμως η δράση του αποκαλύφθηκε, όταν επέλεξαν να μιλήσουν, αφήνοντας στην άκρη την ανωνυμία τους, ποδοσφαιριστές που είχαν τον Μπάρι Μπένελ, προπονητή στην Crewe. Τότε, πρώτος προπονητής στην ομάδα, ήταν ο Ντάριο Γκράντι, ο μακροβιότερος προπονητής αγγλικού συλλόγου (24 χρόνια). Χωρίς να έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, τον «πήρε η μπάλα» όταν αποκαλύφθηκε ότι μία από τις επιθέσεις του Μπένελ, έγινε στο σπίτι του Γκράντι, χωρίς ο τελευταίος να το γνωρίζει.


Οι τρεις ποδοσφαιριστές που μίλησανΟ πρώην ποδοσφαιριστής Άντι Γούντγουορντ, 43 ετών σήμερα είναι ο πρώτος που πρόσφατα μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε ότι ο προπονητής του Μπάρι Μπένελ, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί ως παιδόφιλος, τον κακοποιούσε σεξουαλικά όταν ο ίδιος ήταν ανήλικος και έπαιζε για την Crewe.

Ο Άντι Γούντγουορντ



Τις καταγγελίες του Γούντγουορντ ακολούθησαν οι αποκαλύψεις του πρώην ποδοσφαιριστή Στιβ Γουόλτερς, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Guardian και ανέφερε ότι υπήρξε και αυτός θύμα του Μπένελ.

Ο Ντέιβιντ Γουάιτ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι βιάστηκε από τον Μπένελ στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν έπαιζε στην ομάδα Whitehill FC junior στο Μάντσεστερ.

Το έκρυβε για χρόνια ο Πολ Στιούαρτ

«Κάποιες φορές, όταν το σκέφτομαι, απορώ γιατί δεν μίλησα τότε, γιατί δεν ζήτησα βοήθεια, γιατί άφησα όλα αυτά να επηρεάσουν τη ζωή μου και την καριέρα μου... Ξέρω πολλούς ποδοσφαιριστές που περνούν δύσκολα στη ζωή τους έξω από το γήπεδο και θα ήθελα να τους πω να μη ντρέπονται να μιλήσουν και να μη φοβούνται. Ο άνθρωπος που με παρενοχλούσε σεξουαλικά, είχε κάνει τη μητέρα μου να πιστεύει ότι έλεγα ψέματα...

Το γήπεδο και η μπάλα ήταν μια διαφυγή και από τον προπονητή που με παρενοχλούσε, αλλά και από το ποτό και το αλκοόλ. Την πρώτη φορά που με είχε προσεγγίσει, είχα γίνει επιθετικός μαζί του. Κάποια στιγμή σταμάτησε όμως έπειτα από λίγους μήνες το προσπάθησε ξανά... Σε τέτοια μικρή ηλικία, αισθανόμουν πλέον παράλυτος έπειτα από αυτό...

Ο Πολ Στιούαρτ



Οι γονείς μου πίστεψαν ότι με χτυπούσε και δεν τους το είχα πει... Το έκανα πολλά χρόνια αργότερα... Δεν ήθελα να τους κάνω να αισθανθούν υπεύθυνοι για τα όσα άσχημα έκανα, για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά» ανέφερε στη συγκλονιστική εξομολόγησή του ο Στιούαρτ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον άνθρωπο που τον βίαζε και τον κακοποιούσε. Οι φήμες πάντως μιλούσαν από πριν για το όνομα του δράστη...

Ο Ντάνι Μέρφι γνώριζε!

Με τόσο ευρεία δράση για τόσο μεγάλο διάστημα, ήταν σχεδόν αναμενόμενο το ότι κάποτε θα προέκυπτε και ένα μεγάλο όνομα, από το χώρο του ποδοσφαίρου, που θα αποκάλυπτε ότι το μέγεθος των ορέξεων του Μπένελ. Αυτή η αποκάλυψη ήρθε δια στόματος Ντάνι Μέρφι. Ο διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής και πρώην άσος της Λίβερπουλ, είχε την ατυχία να βρεθεί και αυτός στην Crewe του Μπένελ και συνεπώς είχε και αυτός να πει κάτι.

Ο Ντάνι Μέρφι



«Προφανώς το πιο λυπηρό, είναι πως δεν με εκπλήσσουν οι αποκαλύψεις» ήταν η ατάκα με την οποία ξεκίνησε την εξομολόγησή του ο «κόκκινος Ντάνι». Υπήρχαν ψίθυροι, υπήρχαν φήμες, αλλά όταν είσαι σε τέτοια ηλικία δεν δίνεις βάση σε αυτά». «Πάντα πιστεύαμε ότι πολλά δεν έχουν ειπωθεί σε αυτή την υπόθεση» εκμυστηρεύτηκε στους Times.

Πέτρος Κράνιας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ