15 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έφτυσε τους «Καραμανλικούς» της καρέκλας

Γράφει ο Insider

Από πολλούς πέρασε απαρατήρητη η ιδιαιτέρως σημαντική δήλωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή σε Κυριακάτικη εφημερίδα, με την οποία έπαιρνε με θορυβώδη τρόπο, ηχηρές αποστάσεις από τη στρατηγική και τις κινήσεις των λεγόμενων ή αυτοπροσδιοριζόμενων ως «Καραμανλικών».

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής με συνέντευξή του στη real news ξεκαθάριζε τα όρια των σχέσεων στελεχών του Καραμανλικού πυρήνα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ότι «Και κοντά στον Καραμανλή και μαζί με τον Τσίπρα δεν γίνεται! Πώς να το κάνουμε;»

Με αυτόν τον τρόπο επέλεγε να πάρει σαφέστατες αποστάσεις από συμπεριφορές τύπου Καμμένου, Πολύδωρα ή Παπαγγελόπουλου (πολιτικών που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικοί αλλά κινούνται δορυφορικά του κ. Τσίπρα) αλλά ακόμη και από πολιτικούς χαριεντισμούς με τον κ. Τσίπρα από θεσμικούς παράγοντες όπως ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όσοι παρακολουθούν την πολιτική δράση του κ. Κώστα Καραμανλή του νεώτερου, γνωρίζουν ότι δεν κάνει τίποτα τυχαία. Τα πολιτικά του βήματα χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη προσοχή. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ πριν από λίγους μήνες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προετοιμασμένος, καταφέρνοντας τελικά να κερδίσει κοινό και εντυπώσεις. Ανέλυσε την πολιτική του ατζέντα, εμφανιζόμενος να ταυτίζεται απολύτως με την ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη (αλλά και την πρωθυπουργική θητεία του Α. Σαμαρά), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, με σύγχρονο τρόπο, το ιδεολόγημα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» που εισήγαγε ο πρόγονός του, Ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου μόνον τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν τόσο το μέσο που επέλεξε ο κ. Καραμανλής για να δώσει τη συνέντευξή του, όσο και το timing των δηλώσεών του.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επέλεξε να τοποθετηθεί την ημέρα όπου οι λεγόμενοι Καραμανλικοί οργάνωναν εκδήλωση στη Λαμία προς τιμήν της (καθ όλα άξιας και συμπαθούς) Μαριέττας Γιαννάκου. Το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής ήταν η παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου σε «απολύτως συναινετικό» κλίμα αντηλλάγησαν οι (αναμενόμενοι) αμφίδρομοι πολιτικοί έπαινοι.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παράλληλα επέλεξε για τις δηλώσεις του, την μαχητική real news που θεωρείται έντυπο φιλικό προς τις απόψεις των λεγόμενων Καραμανλικών, αφού πολλές φορές (κατ' αποκλειστικότητα) έχει φιλοξενήσει σκέψεις και παρεμβάσεις ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του τ. Πρωθυπουργού.

Επέλεξε έτσι να απευθυνθεί κατευθείαν στο κοινό που τον αφορά, μέσω του εντύπου που ξέρει ότι διαβάζουν.
Τι, όμως, είπε επί της ουσίας ο κ. Καραμανλής; Ότι όσοι χρησιμοποιούν το όνομα του Καραμανλή για να διαφοροποιηθούν από τη σκληρή μετωπική γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι αμέσως ή εμμέσως στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι «Καραμανλικοί». Άλλωστε επιμένει ο κ. Καραμανλής ότι η «Ν.Δ. ούτε θα διασώσει πολιτικά, αλλά ούτε και θα σωθεί η ίδια, από κάποιους χθεσινούς υβριστές της» δείχνοντας ευθέως προς τους κ.κ. Καμμένο, Πολύδωρα και Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Καραμανλής με αυτή του την παρέμβαση επίσης, δίνει ένα σαφές στίγμα της καραμανλικής πτέρυγας εντός της Ν.Δ.: Οι Καραμανλικοί δεν εκφράζονται από κανέναν τρίτο παρά μόνον από τον ίδιο τον Καραμανλή. Και ο Καραμανλής δηλώνει ότι τοποθετεί τον εαυτό του απέναντι από συναινετικές προς τον κ. Τσίπρα πολιτικές, έχοντας επιλέξει να ταυτιστεί με την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους αντιπολιτευτικούς τόνους που η παράταξή του έχει επιλέξει.

Ο κ. Καραμανλής ίσως κάνει με εμφατικότερο τρόπο αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ο παλαιότερος Κ. Καραμανλής: να δώσει τον τόνο στους διάφορους πολιτικά ετερόφωτους που για την αμφιλεγόμενη πολιτική τους παρουσία, χρησιμοποιούν ως άλλοθι το όνομα του Καραμανλή.

Αλλά ταυτόχρονα να εκφράσει αυθεντικά το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, που θέλει τη Ν.Δ. απέναντι από οτιδήποτε κλείνει το μάτι στην καταστροφική διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Φαίνεται ότι το καταφέρνει.

Και με αυτό αρχίζει να τραβά την δική του πολιτική περπατησιά, απαλλαγμένος από τα πολιτικά βαρίδια που επιχείρησαν όψιμα να του προσκολληθούν.

Γι' αυτό και πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει και η στάση των διάφορων ετερόφωτων Καραμανλικών και θα φανεί αν τελικά θα ταυτιστούν με τον πραγματικό Καραμανλή (και προφανώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) ή με το προσωπικό τους συμφέρον και την καρέκλα της Αριστεράς...

http://www.liberal.gr/arthro/93271/politiki/2016/giati-o-kostas-karamanlis-o-neoteros-diaforopoieitai-apo-tous-isonkaramanlikoussin.html