24 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΜΠΛΕΞ, ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ! Γαλλία: Δεξιοί και αριστεροί ψήφισαν με στόχο τον αποκλεισμό Σαρκοζί

Ως και 600 χιλιάδες υπολογίζονται οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν παραδοσιακά αριστερά και έσπευσαν στον α' γύρο των προκριματικών για της Δεξιάς με μόνο κριτήριο την αντιπάθεια προς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας
Αποκαλυπτικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών στη Γαλλία, που αποτέλεσε και την "εξόδιο ακολουθία" στην πολιτική καριέρα του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με άρθρο της Le Figaro, ως και 15% όσων προσήλθαν στις κάλπες που έστησε το κόμμα της δεξιάς την περασμένη Κυριακή, πρόσκεινται στην αριστερά και έσπευσαν να ψηφίσουν προκειμένου να αποκλειστεί ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.

Συγκεκριμένα το άρθρο παραθέτει τις εκτιμήσεις τριών δημοσκοπικών εταιριών - εδώ να κρατήσουμε μια επιφύλαξη, καθώς ήταν οι ίδιες εταιρίες που έδειξαν πλήρη αδυναμία να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα - για το ποσοστό των αριστερών ψηφοφόρων που συμμετείχαν μόνο και μόνο για να επηρεάσουν το δίπολο το β' γύρου. Το ifop εκτιμά πως 360.000 εκ των 4 εκατ. που ψήφισαν συνολικά, ήτοι 9% προέρχονται από την αριστερά, ενώ η Opinonway ανεβάσει αυτό το ποσοστό στο 12% (480.000 άτομα). Τέλος, το elabe υπολογίζει τους αριστερούς ψηφοφόρους στο 15% και 600.000 ψήφους.

Αντιλαμβάνεστε πως αυτό το ποσοστό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, εκπροσωπεί σχεδόν τη διαφορά ανάμεσα στον πρώτο (Φρανσουά Φιγιόν) και το δεύτερο (Αλάν Ζιπέ), ενώ θα ήταν αρκετό για τον τρίτο Νικολά Σακοζί ώστε να υπερκαλύψει την απόσταση από τον Αλάν Ζιπέ και να προκριθεί στη δεύτερη Κυριακή. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως ακόμη και αν έλειπαν οι αριστεροί ψηφοφόροι, η σειρά κατάταξης στις εκλογές θα παρέμενε η ίδια. Με άλλα λόγια, η συμμετοχή των ψηφοφόρων πέραν της δεξιάς δεξαμενής, ενδεχομένως να άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ των υποψηφίων, όμως δεν επηρέασε το ίδιο το αποτέλεσμα.

Άλλωστε το φαινόμενο του "αντι-σαρκοζισμού" είναι εμφανές και ιδιαίτερα έντονο και στο δεξιό ακροατήριο. Παρόλα αυτά, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος πως το κίνητρο των αριστερών ψηφοφόρων ήταν ο αποκλεισμός Σαρκοζί, τίθεται το εύλογο ερώτημα, κατά πόσο αυτοί θα επιστρέψουν στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή. Το διακύβευμα ίσως αυτής της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, είναι να πείσει ο δεύτερος Αλάν Ζιπέ (που υπολείπεται 16% του Φρανσουά Φιγιόν) όσους ψήφισαν για να "μαυρίσουν" το Νικολά Σαρκοζί, να τον επιλέξουν. Να μετατρέψει δηλαδή την αρνητική ψήφο, σε θετική υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Λευτέρης Σαββίδης
news247.gr