25 Νοεμβρίου 2016

ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! Αμερικανικές εκλογές: Πώς μπορεί να έγινε νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα [βίντεο]

Σύμφωνα με πολλούς δικηγόρους και επιστήμονες, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πιθανόν να προέκυψε από ηλεκτρονική νοθεία.
Αυτό πιστεύουν ο δικηγόρος εκλογικού δικαίου John Bonifaz και ο καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν John Alex Halderman. Σύμφωνα με άρθρο στους New York Times της 22ας Νοεμβρίου, το περιβάλλον της Χίλαρι Κλίντον ειδοποιήθηκε για το ενδεχόμενο νοθείας στις πολιτείες του Γουισκόνσιν, του Μίτσιγκαν και της Πενσυλβάνια ενώ η υποψήφια πρόεδρος πιέζεται να υποβάλλει αίτημα επανακαταμέτρησης.

7% λιγότερο στα μηχανήματα
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ανωτέρω ειδικών, στο Γουισκόνσιν, για παράδειγμα, η Κλίντον πήρε κατά μέσο όρο 7% λιγότερες ψήφους στα εκλογικά κέντρα όπου υπήρχε ηλεκτρονική ψήφος απ’ό,τι στα εκλογικά κέντρα όπου η καταμέτρηση έγινε στο χέρι. Αυτό σημαίνει ότι «χάθηκαν» περίπου 30.000 ψήφοι σε μια πολιτεία όπου η Χίλαρι έχασε για 27.000 ψήφους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μερικές εκατοντάδες εκλογικά κέντρα αρκούν για να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ.

Οι ηλεκτρονικές μηχανές ψήφου και καταμέτρησης των ΗΠΑ δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους. Όπως έγραψε η μηχανικός και μαθηματικός Emily Gorcenski στο Twitter δεν έχει γίνει σε αυτές τις μηχανές ούτε αναβάθμιση ηλεκτρονικού κωδικού, ούτε έρευνα για τυχόν λάθη.

Ειδικοί χάκερς
Το να «πειράξει» κάποιος τα συστήματα πληροφορικής των ηλεκτρονικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις εκλογές δεν είναι κάτι δύσκολο, αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών John Alex Halderman, σε ένα άρθρο που έγραψε στο σάιτ Medium.

«Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο. Ειδικοί χάκερς μπορούν να μπουν στο σύστημα των εκλογικών κέντρων για να διευρευνήσουν πώς μπορούν να μπουν στους υπολογιστές. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην τάδε πολιτεία τα αποτελέσματα θα είναι στήθος με στήθος, τοποθετούν ένα πρόγραμμα σε ορισμένα μηχανήματα ψηφοφορίας για να προωθήσουν τον δικό τους υποψήφιο. Αυτό το πρόγραμμα δεν εντοπίζεται στα τεστ που γίνονται πριν τις εκλογές στα μηχανήματα. Κάνει τη βρώμικη δουλειά του την ημέρα της εκλογής και στη συνέχεια σβήνει μόνο του όταν το εκλογικό κέντρο κλείνει», έγραψε.

Για να δουλέψει αυτό το «βρώμικο πρόγραμμα» δεν χρειάζεται να λειτουργεί το ίντερνετ. Αρκεί να φτάσει στον υπολογιστή και να ενεργοποιήσει τα δεδομένα του με κάρτα μνήμης ή κλειδί USB.

«Οι ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας», τονίζει ο John Alex Halderman. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι αυτές οι μηχανές είναι απλοί υπολογιστές, με προγράμματα και ότι όποιος χάκερ θέλει μπορεί να τα αλλάξει, να τα μολύνει και να κάνει τους υπολογιστές να λένε ό,τι αυτοί θέλουν». Εστειλε μάλιστα στους ενδιαφερόμενους και το παρακάτω βίντεο για το πως γίνεται η κλοπή ψήφων!


Οι υποψίες για ρωσικό δάκτυλο
Αυτές οι αμφιβολίες για πιθανή νοθεία γίνονται σε ένα βαρύ κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όχι μόνο η εκλογή Τραμπ δυσαρέστησε πολλούς, αλλά όπου οι υπόνοιες για ρωσικό δάκτυλο έριξαν τη σκιά τους στην προεκλογική περίοδο. Οι κυβερνο-επιθέσεις, τα χακεμένα μέηλς και επιπλέον οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της Ρωσίας έσπειραν σοβαρές υποψίες ότι η Μόσχα αναμειγνύεται στις εκλογές υπέρ του Τραμπ.

Ο John Alex Halderman αναγνωρίζει ότι πριν από μερικά χρόνια αυτό το σενάριο εθεωρείτο επιστημονική φαντασία. Αλλά όχι το 2016, ειδικά μετά την διαρροή των μέηλ του Τζον Ποντέστα, του υπεύθυνου εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του τον περασμένο Ιούλιο κάλεσε δημόσια της Ρωσία να «ψαχουλέψει» τα μέηλ της Χίλαρι ώστε να αποκαλυφθούν όσα δεν είχαν παραδοθεί στο FBI. Τότε η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει ότι το μακρύ χέρι της Μόσχας βρισκόταν πίσω από αυτές τις υποκλοπές, αλλά η Ρωσία το διέψευσε κατηγορηματικά.

Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατηγορήσει την Μόσχα ότι υποκλέπτει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. «Αυτές οι υποκλοπές έχουν ως στόχο να εισβάλλουν στην αμερικανική εκλογική διαδικασία» είχαν δηλώσει τότε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και η διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών (ODNI), σε κοινή τους ανακοίνωση.

Κατά την εκλογική διαδικασία είχαν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σε πολλές πολιτείες. Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια, πολλά μηχανήματα έβγαλαν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έπρεπε. Αυτές οι δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν και για τους δύο υποψηφίους, γρήγορα τα μηχανήματα διορθώθηκαν και το ζήτημα έκλεισε εκεί.

Εγιναν και άλλες κλήσεις για προβλήματα στα μηχανήματα στη Γιούτα και στο Κολοράντο. Παρότι δεν ήταν πολύ σοβαρά φαινόμενα, εντούτοις ήταν αρκετά για να διεγείρουν τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δήλωναν πεπεισμένοι ότι το σύστημα ήταν εχθρικό απέναντί τους και ότι προσπαθούσε να τους κλείσει το δρόμο.

Μάλιστα, ορισμένα ακροδεξιά ΜΜΕ, όπως το OnlineMagazin ανέβασαν βίντεο με μηχανήματα που δεν δούλευαν στην Πενσυλβάνια και κατήγγειλαν ότι επρόκειτο για συνωμοσία που ενορχήστρωνε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος!

Την ημέρα των εκλογών, μιλώντας στο Fox News, o ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ανήσυχος για τις ατέλειες του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφορορίας, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό ότι είχε κερδίσει τις εκλογές.

«Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, για bugs πληροφορικής, για υποκλοπή ή κάποια άλλα προβλήματα άλλαξαν το εκλογικό αποτέλεσμα; Παρότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις, πληροφορίες για χακάρισμα της εκστρατείας των Δημοκρατικών ή για μελετημένη πειρατεία εκ μέρους της Ρωσίας, όλα αυτά αξίζουν τον κόπο να ερευνηθούν», γράφουν σε άρθρο τους, στην εφημερίδα USA Today, ο καθηγητής του ΜΙΤ Ron Rivest και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Philip Star, μέλη της αρχής τεχνικής υποστήριξης των αμερικανικών εκλογών.

Και ενώ η Χίλαρι διαθέτει χρόνο ως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου για να καταθέσει αίτημα επανακαταμέτρησης, μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι έγινε κυβερνοεπίθεση; A priori όχι, δηλώνει ο Nate Silver, διάσημος αναλυτής των εκλογών, ιδρυτής του σάιτ FiveThirtyEight, o οποίος βασίζεται σε μια ανάλυση όχι ηλεκτρονική ή γεωπολιτική της ψήφου, αλλά κοινωνιολογική και δημογραφική. Ακολουθώντας κανόνες στατιστικής, ο αναλυτής παρακολούθησε τις διαφορές ψήφου στο Γουισκόνσιν με κριτήρια πιο κλασικά: χρώμα δέρματος, εκπαίδευση και οικονομικά μέσα. Τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως παρατήρησε, δεν είναι πολύ διαφορετικά είτε η ψηφοφορία έγινε στο χέρι είτε στα μηχανήματα. Τότε γιατί υπάρχει διαφορά 7% λιγότερες ψήφοι στην Κλίντον, μεταξύ του ενός και του άλλου τρόπου ψηφοφορίας; Σύμφωνα με τον Nate Silver είναι οι δημογραφικές διαφορές ανάμεσα στα προάστια που εξηγούν τη διαφορά.

Ο αναλυτής προχωράει ένα βήμα παραπέρα: θα πρέπει οι χάκερς να είχαν προβλέψει τις διαφορές ψήφου ανάλογα με το χρώμα δέρματος, την παιδεία ή τα εισοδήματα και να «χτυπήσουν» εκεί που θα τους συνέφερε ώστε να μην γίνει αντιληπτή η υποκλοπή αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, αν οι ψηφοφόροι χωρίς διπλώματα ψήφισαν Τραμπ κατά πλειοψηφία, μόνο τα εκλογικά κέντρα όπου θα ψήφιζαν τέτοιοι ψηφορόροι δεν θα άφηναν καμία υπόνοια υποκλοπής υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ο επιστήμονας John Alex Halderman είναι επιφυλακτικός στο αν έγινε ηλεκτρονική νοθεία ψήφων, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά σημάδια ότι οι ηλεκτρονικές μηχανές δεν λειτούργησαν σωστά. «Πιστεύω ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και όχι ότι το σύστημα καταμέτρησης υπεκλάπη», δηλώνει. Ζητάει ωστόσο να γίνει επανακαταμέτρηση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και θυμίζει ότι μόνο η ψήφος σε χαρτί μπορεί να εγγυηθεί στους ψηφοφόρους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα νοθευτεί.