23 Νοεμβρίου 2016

Δένδιας: Η Κομισιόν έχει ευθύνες για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Ράμα

Σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στις προκλητικές θέσεις Ερντογάν και Ράμα.

Ο κ. Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε πως «σαφώς υφίσταται θέμα με την Τουρκία, με την Αλβανία, αλλά και με τη στήριξη που μας παρέχουν ή δεν μας παρέχουν οι σύμμαχοί μας…. Ουδείς εξ ημών θυμάται αρχηγό του τουρκικού κράτους κατά το παρελθόν να αμφισβητεί ευθέως τη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία, ως έργο του Κεμάλ, εθεωρείτο σεβαστή» και σημείωσε «η συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μια διμερής, αλλά πολυμερής συνθήκη και αφορά όλα τα σύνορα της Τουρκίας.  Γιατί ουδεμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ασχολήθηκε με τις δηλώσεις αυτές του Ερντογάν και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τις καταδίκασε;».

Ο κ. Νίκος Δένδιας πρόσθεσε πως ακόμα και «όταν ομιλεί για τα "σύνορα της καρδιάς του", ο Πρόεδρος της Τουρκίας θέτει μια ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι απευθύνεται σε ένα κατ' αρχάς εσωτερικό ακροατήριο» και υπογράμμισε πως η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν μια επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού» ενώ χρακτήρισε «ορθότατη» και την σημερινή δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου για τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σχολίασε με πολιτικά δεικτικό τρόπο και τις δηλώσεις Ράμα λέγοντας «πως δεν φτάνει αυτά που έχουμε από τον εξ ανατολών γείτονα, έχουμε και τον από βορρά γείτονα προκλήσεις. Ο κ. Ράμα, ο οποίος, θυμίζω ότι έχει ελληνίδα γιαγιά ονόματι Αναγνώστου, με ποιο ηθικό ανάστημα θέτει ζήτημα «τσάμηδων», όταν γνωρίζουμε όλοι το ρόλο του τσαμικού στοιχείου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;  Γιατί τα λέει τώρα αυτά ο κ. Ράμα;».

Και ο κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διαφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ως Αντιπολίτευση, π.χ. την ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Ερντογάν…. Το κράτος της οικονομικής ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εμποδίσει να υπερασπίσουμε τα εθνικά δίκαια».