08 Νοεμβρίου 2016

«Μάχη» στο ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα- Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο θέμα του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, με το σενάριο της συμβιβαστικής λύσης να απομακρύνεται.

Η νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που αρχίζει σε λίγη ώρα θα πρέπει να συγκεράσει τις αντικρουόμενες θέσεις ως προς τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο μετά την απόρριψη από το Δ.Σ της ΕΤΕ της πρότασης του ΤΧΣ για τον νέο πρόεδρο. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής παραμένει ακόμη ανοιχτό, την ώρα που είναι προγραμματισμένο για αύριο το Δ.Σ. της ΕΤΕ, το οποίο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εκλογής του Π. Θωμόπουλου (φώτο).

Στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ, που πραγματοποιήθηκε χθες σε τεταμένο κλίμα, παρών ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Οπως όλα δείχνουν το  Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, είναι μοιρασμένο μεταξύ αυτών που ζητάνε να προχωρήσει η Εθνική χωρίς παραιτήσεις μελών του ΔΣ και με παραίτηση των υποψηφίων Προέδρων και αυτών που θέτουν στο τραπέζι την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, λόγω της δυσαρμονίας των αποφάσεων του με τον μέτοχο, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη το ΤΧΣ ζήτησε την αναβολή του ΔΣ της ΕΤΕ που συνεδρίαζε για την συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. και την εκλογή του προέδρου ενώ είχε προηγηθεί η εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους- υποψήφιου προέδρου αντίθετα με την εισήγηση του Ταμείου- που κατέχει το 40% των μετοχών της τράπεζας- και το οποίο είχε προτείνει τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Η Εθνική προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων μελών του Δ.Σ., χωρίς να γίνει αναφορά στο ΤΧΣ και όπως αναφέρθηκε μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων, η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αποκλιμάκωση της διοικητικής κρίσης θα πρέπει να λήξει άμεσα, καθώς τα μηνύματα είναι αρνητικά όχι μόνο στην αγορά και τους δανειστές- οι διοικητικές αλλαγές στις συστημικές τράπεζες συνδέονται και με την αξιολόγηση-αλλά και για το τραπεζικό σύστημα που πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Θέμα που είναι μείζονος σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες.