24 Νοεμβρίου 2016

ΝΔ: Στρατηγική με κωδικό «Κυριάκος ο καταλληλότερος»

Του Θάνου Τριανταφύλλου

«Η επιβίωση εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Η ευκαιρία για θρίαμβο εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων» έλεγε τον 5ο αιώνα π.Χ. ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός Σουν Τζου και αυτή η φράση, έστω και με παραλλαγή, βρίσκει εφαρμογή στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, όπως διαμορφώνεται μετά τον «γαλάζιο» ανασχηματισμό.

Προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης -εξάλλου συνεχίζουν να βλέπουν σύντομα εκλογές-, αλλά σε κάθε περίπτωση, το εκρηκτικό κοκτέιλ που διαμορφώνουν οι επικίνδυνες δόσεις της οικονομίας, του προσφυγικού και των Εθνικών Θεμάτων, καθιστούν προσεκτικά μεθοδικές τις επόμενες κινήσεις του Πρόεδρου της ΝΔ.

Ποιος είναι όμως ο πυρήνας της στρατηγικής του «γαλάζιου» επιτελείου; Η ενίσχυση του «πρωθυπουργίσιμου» προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό εδράζεται και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Βασίλη Κικίλια, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Αλεξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κικίλιας «κατηγόρησε» τον κ. Τσίπρα πως «δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», συμπληρώνοντας πως «είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον ρόλο που θα έχει σύντομα στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης στην Πειραιώς, αποτύπωναν πως η «αξιοπιστία» και η «αποτελεσματικότητα «αποτελούν τα δυο βασικά κριτήρια επιλογής για τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ό,τι «η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση υψηλού κύρους και αξιοπιστίας, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών».

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=556102&catID=108