15 Νοεμβρίου 2016

Κοινώς, θα επιλέξουν να φύγουν νύχτα...

Του Κώστα Στούπα

Στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ικανοί την επομένη των εκλογών που θα έχουν χάσει, να πανηγυρίζουν γιατί φόρτωσαν την "καυτή" πατάτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτό γιατί πιστεύουν τόσο πολύ στα επικοινωνιακά τερτίπια που ξεχνούν πως υπάρχει και η ουσία της πραγματικότητας.
Για την ακρίβεια, πριν από λίγες μέρες, μετά τη συμφωνία για το ΕΣΡ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για υποχώρηση της ΝΔ στη συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς μέχρι πρότινος έθετε ως όρο για συναίνεση τη συνολική κατάργηση του νόμου Παππά, για τον οποίο επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ισχύει και πως "στη βάση αυτού του νόμου θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία" για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβερνητική πλειοψηφία για να προκύψει ΕΣΡ αποδέχτηκε για τη θέση του προέδρου την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αφαίρεσε μεταξύ άλλων τον περιορισμό των αδειών σε 4, μέσω του οποίου επεδίωκε να ελέγξει την ενημέρωση.

Αν παρουσιάσουμε τη συντριβή του αντισυνταγματικού σχεδίου ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου μέσω του περιορισμού των αδειών σε τέσσερις, σαν ήττα της αντιπολίτευσης, σκέφτονται, θα εμφανίσουμε άλλη μια πολιτική νίκη. Το γεγονός πως η αντιπολίτευση υποχώρησε κατά 10-20% και η κυβέρνηση κατά 80-90% από τις επιδιώξεις μικρή σημασία έχει.

Όταν μια συμφωνία απαιτεί την έγκριση των 4/5 της Βουλής είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν υποχωρήσεις. Αυτό επιδιώκει άλλωστε ο νομοθέτης, αλλιώς θα αρκούσε μια απλή πλειοψηφία.

Στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πιστεύουν πως επειδή μπορούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά τον κομματικό-πελατειακό τους στρατό, μπορούν να κάνουν το ίδιο και με την οικονομία.

Θα λέμε πως όλα πάνε καλά και με βάση το θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο που θα δημιουργηθεί όλα θα πάνε καλά, υπολογίζουν στον ποικιλιών ορχούμενο θίασο.

Αυτό είναι ένα σενάριο ερμηνείας του οικονομικού "αυτισμού" των κυβερνώντων. Το άλλο είναι να λέμε ό,τι να ναι για να παρατείνουμε για μερικούς μήνες την παραμονή μας στην εξουσία και τη νομή των προνομίων της.

"Μόλις μπορέσουμε και βγούμε στις αγορές η Ελλάδα θα γίνει εργοτάξιο" ανέφερε στο Σκάι ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε, ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις σε πολλούς τομείς ακόμη και στον αγροτοτροφικό τομέα ο οποίος, όπως είπε, είναι σχεδόν παρατημένος...

Κατ’ αρχήν για να βγει στις αγορές η Ελλάδα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών των τραπεζών που είναι ο στοιχειωδέστερος κρίκος του σύμπαντος των αγορών.

Από πουθενά δεν προκύπτει πως ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των καταθετών καθώς οι καταθέσεις παραμένουν κολλημένες κάτω από τα 125 δισ. Ευρώ.

Όταν σε μια χώρα οι καταθέτες δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες γιατί φοβούνται το "κούρεμα" ή το ληστρικό κράτος και ρισκάρουν να τις κρύβουν στα στρώματα παρά το γεγονός πως οι ληστείες είναι πιο πολλές από τις τραπεζικές συναλλαγές, είναι αστείο να μιλά κάποιος για έξοδο στις αγορές.

Έξοδος στις αγορές σημαίνει πως θα έρθουν οι ξένοι να δανείσουν το ελληνικό κράτος με 5-6% για να ταΐζει τους κομματικούς Καρανίκες.

Για να δανείσουν οι ξένοι κεφαλαιούχοι το ελληνικό κράτος έστω και με 5-6% απόδοση, θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί πρώτα πως θα πάρουν τα κεφάλαιά τους πίσω. Καμία τέτοια διαβεβαίωση δεν υπάρχει. Πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση έχει αναδείξει σαν αιχμή του δόρατος της στρατηγικής της, την αναδιάρθρωση του χρέους. Δηλαδή, το έμμεσο ή άμεσο "κούρεμα" αυτών που μας δάνεισαν παλιότερα...

Κατά δεύτερο, δεν είναι καθόλου πρακτικό και αποδοτικό όταν τα μνημόνια σε δανείζουν με 1,5% εσύ να πανηγυρίζεις γιατί θα μπορείς να δανειστείς με 5%. Είναι μερικά δισ. το χρόνο παραπάνω.

Προφανώς, κάποιος τους είπε πως αν βγει η χώρα στις αγορές, θα ανοίξουν οι αγορές και για τις ελληνικές τράπεζες. Κανείς ξένος δεν θα εμπιστευθεί τις ελληνικές τράπεζες αν πρώτα δεν τις εμπιστευτούν οι Έλληνες, που ρισκάρουν να τους ληστέψουν τα στρώματα παρά να βάλουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως "μπαρουφολογώντας" και διαχειριζόμενοι τα πάντα επικοινωνιακά θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα στην οικονομία.

Το πλέον πιθανό είναι πως κάποιο βράδυ θα καταλάβουν πως δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα για να καταβληθούν συντάξεις και μισθοί ή πως η δημοσκοπική επιρροή έχει πέσει κάτω από 10%. Πανικόβλητοι όπως και άλλοι στο παρελθόν να επιλέξουν να σωθούν μέσω πρόωρων εκλογών. Κοινώς θα επιλέξουν να φύγουν νύχτα!

http://www.capital.gr/story/3169574