09 Νοεμβρίου 2016

Οριστικά εκτός ο γγ. Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος για το φαγοπότι στις ΜΚΟ

Ο ίδιος επιμένει να υποστηρίζει πως αποχωρεί για προσωπικούς λόγους - Ο Πέτρος Γιαννουλάτος είχε συγκρουσθεί πρόσφατα σφόδρα με τον Παύλο Πολάκη για το θέμα των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας

Μπορεί το δίδυμο των Κρητικών υπουργών της Αριστοτέλους να έμεινε σταθερό και ακλόνητο μέσα στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ωστόσο στον απόηχό του καταγράφηκε μια δραστική αλλαγή στη σύνθεση της «επιτυχημένης» ηγεσίας.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Πέτρος Γιαννουλάτος υπέβαλε την παραίτησή του - η οποία έγινε χθες δεκτή - στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο κ. Ξανθός ήταν αυτός που είχε τοποθετήσει τον κ. Γιαννουλάτο στη θέση του γενικού γραμματέα, μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων τον Σεπτέμβριο του 2015.

Γνωστός σε όλους στην Αριστοτέλους -καθώς ήταν πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου- αλλά και στο πεδίο της ψυχικής υγείας -ήταν διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής το 2002- ο κ. Γιαννουλάτος είχε αγαστή συνεργασία με τον κ. Ξανθό του οποίου άλλωστε ήταν επιλογή.

Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη.

Η βαρύτητα που έδωσε ο γενικός στην ψυχική υγεία, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τον έφερε απέναντι απο τον αναπληρωτή υπουργό που ήθελε να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα χρήματα του ΕΣΠΑ πάντοτε...

Οι απλόχερες χρηματοδοτήσεις του γενικού γραμματέα -κι έμπειρου στελέχους της ψυχικής υγείας- σε διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση αναμεσα στους δυο Κρητικούς της Αριστοτέλους,  με τους διαδρομιστές του υπουργείου να επιμένουν πως ο αναπληρωτής από το καλοκαίρι σχεδόν απαιτούσε από τον υπουργό την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα.

Οπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr,  ο κ. Γιαννουλάτος «μοίρασε» περίπου 20 εκατ. ευρώ, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία δομών ψυχικής υγείας (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ) κι εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Υγείας τον Δεκέμβριο του 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας, καθώς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις τροποποιητικές αποφάσεις αυξήθηκε η χρηματοδότηση των δομών χωρίς όμως να υπάρχει αύξηση των ασθενών και περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό «επιτεύχθηκε» με την αύξηση της ποσόστωσης του ΕΣΠΑ, χωρίς να μειωθεί ανάλογα η κρατική χρηματοδότηση.

Καταγράφηκαν σκανδαλώδεις περιπτώσεις με ορισμένες ΜΚΟ να έλαβαν, ή να λαμβάνουν σε μηνιαίες δόσεις, ακόμη και το διπλάσιο ποσό από αυτό που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Σημειωτέον πως στο μεταξύ είχε αναλάβει Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας, δηλαδή προϊσταμένη της διεύθυνσης του Υπουργείου που διαχειρίζεται τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, η κυρία Αθανασία Λύτρα η οποία έχει συγγενική σχέση με τον κ. Γιαννουλάτο.

Ο πρώην γενικός γραμματέας, πάντως, υποστηρίζει πως αποχωρεί για προσωπικούς λόγους από το υπουργείο Υγείας και πως ήταν γνωστή και σεβαστή η απόφαση του από τους επικεφαλής του υπουργείου.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ