10 Νοεμβρίου 2016

ΜΗ ΧΑΛΑΡΩΝΕΤΕ ΓΙΔΙΑ! Γ. Χουλιαράκης: «Όχι» στη μείωση της φορολογίας, οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ανήσυχος από την εκλογή του Donald Trump o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ δεν δίστασε να υπερασπιστεί την φορομπηχτική πολιτικής της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Χουλιαράκης στηλίτευσε τις προτάσεις για την οικονομία του νέου Αμερικάνου Προέδρου κάνοντας λόγο πλέον για αβεβαιότητα. «Δεν κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για 2 λόγους. Πρώτον ότι οι θέσεις εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς σε σχέση με το  μεταναστευτικό, το  διεθνές εμπόριο αλλά και την εξωτερική πολιτική και δεύτερον σχετικά με την πρότασή του για την δημοσιονομική πολιτική που έχει καταθέσει».

Σύμφωνα με την ίδιο οι προτάσεις του περί κατάργησης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν αποκλείεται να δημιουργήσει δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που θα οδηγήσει στην υποτίμηση του δολαρίου, εγκυμονώντας κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μετά η Τράπεζα  των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να  συγκρατήσει πληθωριστικές πιέσεις και θα αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει  πολύ γρηγορότερη μείωση της ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία», εξήγησε ο Γ. Χουλιαράκης. Την ίδια ώρα επιτέθηκε και στην ΝΔ, λέγοντας ότι την ίδια δημοσιονομική συνταγή φαίνεται να προτείνει στη χώρα μας η αξιωματική αντιπολίτευση.

AdTech Ad
Πάντως, τάχθηκε κατά της μείωσης της φορολογίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση -όπως είπε- θα οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό! Μάλιστα, παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον D. Trump επειδή προτείνει μείωση των φόρων! «Στην ελληνική περίπτωση αυτή η επιθετική κι αλόγιστη μείωση της φορολογίας δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση νομίσματος, γιατί έχουμε το κοινό νόμισμα,  και κατ’ ανάγκη γρήγορα σε υποτίμηση ισοζυγίου, αλλά  θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών και απώλεια αξιοπιστίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Χ. Σταϊκούρας αφού χαρακτήρισε άστοχη και άτοπη την παρομοίωση είπε: «Τα υπονοούμενα για ταύτιση προσώπων και προγραμμάτων ήταν τουλάχιστον άστοχα και άτοπα. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο, αυτό της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Εμείς δεν πιστεύουμε στην αύξηση των φόρων. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο με λελογισμένη μείωση φορολογικών συντελεστών».
Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης ομολόγησε ότι το  2015 ήταν χρονιά υπεραπόδοσης δέσμης φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν Μάιο. «Αυτό οφείλεται σε καλύτερη συμμόρφωση των Ελλήνων φορολογουμένων και ιδίως εκείνων που δεν κατέβαλαν φόρους τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/92190/epikairotita/2016/g-chouliarakis-isonochisin-sti-meiosi-tis-forologias-odigei-se-dimosionomiko-ektrochiasmo.html