15 Νοεμβρίου 2016

Είπε ο Ομπάμα κι έξυσε τα παπάρια του ο Σόιμπλε: "Μόνο η λιτότητα δεν είναι λύση... απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις"

Ωραία Αλέξη... άντε τώρα στη Μέρκελ και πες της "ο Ομπάμα είπε να μου διαγράψεις το χρέος"

Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι λύση - Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες αλλά είναι απαραίτητες - Πολύ σημαντικοί οι δεσμοί  μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Τη στήριξη που περίμενε η ελληνική πλευρά από τον Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για το χρέος, παρείχε με τις πρώτες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τις συνομιλίες που είχε μπροστά στις κάμερες, τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον Αλέξη Τσίρπα, πριν από τις συναντήσεις μαζί τους σε προεδρικό μέγαρο και μέγαρο Μαξίμου αντίστοιχα, στο μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Ομπάμα ήταν σε αυτές τις συνομιλίες όσο πιο σαφής και υποστηρικτικός μπορούσε για την ελληνική προσπάθεια, όχι μόνο στο χρέος, αλλά και το προσφυγικό. Ιδιαίτερα μάλιστα θερμός και σε άλλα θέματα της ατζέντας, όπως το προσφυγικό, για το οποίο συνεχάρη τη χώρα μας, αλλά και για το Κυπριακό, συμφωνώντας ότι ήλθε η ώρα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Απαντώντας στην προσφώνηση του πρωθυπουργού δεσμεύτηκε ότι στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με Ευρωπαίους ηγέτες θα μεταφέρει μήνυμα ότι η ελάφρυνση χρέους είναι σημαντική. «Στο μήνυμα μου προς την Ευρώπη θα τονίζω την άποψη μας ότι η λιτότητα μόνο δεν προσφέρει ευδαιμονία» πρόσθεσε με έμφαση ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναγνώρισε μάλιστα τη δύσκολη διαδικασία που πέρασε ο ελληνικός λαός και στάθηκε ιδιαίτερα στην διαφαινόμενη πορεία ανάπτυξης, στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή. Έθεσε ωστόσο και την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Μαζί με αυτή την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, “που δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες» θα υπάρξει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, υποστήριξε ο κ. Ομπάμα.

Νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έπρεπε να γίνει για «να επισκεφτώ μια μεγάλη χώρα, τη γεννέτειρα της δημοκρατίας, την πηγή τόσων αξιών που βοήθησαν να χτιστεί η Αμερική».
Σημείωσε ότι “ξεκινάει μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις και αρκετός δρόμος να καλυφθεί ακόμα και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα-δίπλα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο κ. Τσίπρας έδειξε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα, στον οποίο είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία 5 χρόνια. “Σταθήκαμε όρθιοι και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουμε και τώρα ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα οι κόποι του λαού θα βρουν ανταπόκριση και να έχουμε αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους με θετικές εξελίξεις γι' αυτό αλλά και το Κυπριακό στο οποίο ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση».

Προσφυγικό, Κυπριακό και ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αναφορές που έκανε ο κ. Ομπάμα στο προσφυγικό, καθώς ευχαρίστησε ξανά τον ελληνικό λαό και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε στον ελληνικό λαό ότι έδειξε ανθρωπιά και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μην σηκώνει μια μόνο χώρα το βάρος αυτής της πρόκλησης και όλοι να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Ο κ. Ομπάμα δεν ήταν διόλου φειδωλός στο αν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την “σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ”, ειδικά στον πόλεμοπ κατά της τρομοκρατίας: «Θεωρούμε πολύ σημαντικούς τους ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Ελληνικό λαό για τη στάση του σε αυτή τη συμμαχία» τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ» σημείωσε ότι άδραξε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα και για τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου, σχετικά με την επόμενη ημέρα, με την προεδρία τραμπ, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε εμμέσως να “απαντά” καθησυχαστικά στις ανησυχίες του κ. Ομπάμα για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη στη νέα εποχή. Επισημαίνοντας ο κ. Παυλόπουλος την αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, που επέδειξαν οι ΗΠΑ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχος του κ. Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ.

Τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην επίσκεψη Ομπάμα την περιέγραψε σε δύο γραμμές ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι τιμή το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα «ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ταξιδιού», κάτι που «από μόνο του είναι πολύ σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα».