06 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ! Τέσσερα μέτρα την ημέρα για να κλείσει η αξιολόγηση ώς το Eurogroup

Τρία με τέσσερα μέτρα την ημέρα θα πρέπει να κλείνει η κυβέρνηση για να καταφέρει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως προκύπτει από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου, υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις.

Εν αναμονή της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα (είναι προγραμματισμένο για τις 14 Νοεμβρίου και η νέα τους επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα) το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διαμορφώσει τις προτάσεις του για τα 15 μεγάλα «αγκάθια» της αξιολόγησης.

Μερικά από αυτά είναι η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό που ενδιαφέρει πάντως τις Βρυξέλλες είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους, καθώς ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε πως όσο περισσότερο καθυστερήσει τόσο περισσότερες δυσκολίες θα παρουσιαστούν. «Σίγουρα δεν θα παρακολουθήσω την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα» σχολίαζε ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς από την «Κ» κατά πόσον μπορεί η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα να αλλάξει τα δεδομένα για το χρέος.

«Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την ώθηση ώστε να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου» δήλωσε νωρίτερα στους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό, καθώς ήθελε να δώσει μήνυμα επιτάχυνσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, τόσο στο εξωτερικό όσο και το εξωτερικό, αλλά και εξαιτίας των κακών δημοσκοπήσεων, σχολιάζει το Σάββατο ο γερμανόφωνος Τύπος.

«Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών», γράφει το Spiegel online.