25 Νοεμβρίου 2016

Independent: Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η εκλογή Τραμπ θα ευνοήσει τον Ερντογάν [εικόνες]

Η κατάκτηση του Λευκού Οίκου απ' τον Ντόναλντ Τραμπ θα ωφελήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες έκδοσης στην Τουρκία του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα θεωρεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι παρατηρώντας με αυξημένο ενδιαφέρον -και αγωνία- τη διαμόρφωση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Τhe Independent".
Ο τούρκος πρόεδρος υπερασπίζεται ολοένα και σθεναρότερα το τελευταίο διάστημα τον Τραμπ καταδικάζοντας την Ε.Ε. για την «αρνητική» της στάση στο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Πρόσφατα μάλιστα κάλεσε τους ευρωπαίους «να μάθουν να σέβονται τη δημοκρατία»... Η αντι-ισλαμική ρητορική του Ταμπ «ήταν ένα λάθος που θα διορθωθεί», υποστήριξε...


Ο «σουλτάνος» Ερντογάν, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τη Δύση για το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησής του, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ειρωνεύτηκε τους πολιτικούς της Ε.Ε. που εξέφρασαν ανησυχία για την προεδρία Τραμπ.

«Καλά, εσείς δεν είστε δημοκράτες; Δημοκρατία δεν είναι η κάλπη; Γιατί δεν αποδέχεστε το αποτέλεσμα της κάλπης; Το αποτέλεσμα βγήκε υπέρ του Τραμπ. Αποδεχτείτε το», συμβούλεψε με το βλέμμα στραμμένο προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Κι εξαπέλυσε πυρά στη δυτική Ευρώπη επειδή, όπως είπε, «παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων» (βλ. Γκιουλενιστές και PKK) ασκώντας κριτική εναντίον του για τα μέτρα ασφαλείας (έτσι ονομάζει το πογκρόμ διώξεων) στη χώρα του.

Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους, λέει το στρατόπεδο Ερντογάν, ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της Άγκυρας κατά της «τρομοκρατικής απειλής».


Κι επισημαίνουν ότι ο 57χρονος πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας (DIA) των ΗΠΑ έχει δημοσίως ζητήσει να εκδοθεί στην Τουρκία ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Γκιουλέν με άρθρο του στο The Hill.
Το περιοδικό παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι ο υπογράφων το άρθρο είναι λομπίστας της Άγκυρας, ένας άνθρωπος, ο οποίος πληρώνεται από την τουρκική κυβέρνηση με χρήματα που ξεπλένει μια ολλανδική εταιρεία για να προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το καλοκαίρι ο Μάικλ Φλιν είχε πει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «αξίζει χειροκροτήματα», επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του σ' ένα «ισλαμιστικό μονοπάτι». Τι μεσολάβησε κι άλλαξε γνώμη; Οι φίλοι του επιμένουν ότι η στροφή 180 μοιρών του αντιστρατήγου δεν έχει καμία σχέση με τη μετέπειτα συνεργασία του με μια τουρκικών συμφερόντων ολλανδική εταιρεία συμβούλων, αλλά επειδή μελέτησε τις αιτιάσεις της Άγκυρας κατά του Γκιουλέν.

Ο Φλιν, ο οποίος αποπέμφθηκε από το διευθυντικό του πόστο στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, ισχυρίστηκε στο ίδιο άρθρο του στο The Hill ότι οι Κλίντον συνδέονται με τον Γκιουλέν, του οποίου «το ίδρυμα Cosmos είναι μέγας χορηγός του Ιδρύματος Κλίντον. Αναμενόμενο ως εκ τούτου να αποκαλεί ο Μπιλ Κλίντον ''φίλο του'' τον μουλά Γκιουλέν».


Ο Ερντογάν δεν άργησε να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Φλιν, υποστηρίζοντας ότι ο Γκιουλέν χρηματοδοτούσε την προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. «Ποιες ήταν οι πηγές χρηματοδότησης της εκστρατείας της; Η ''τρομοκρατική οργάνωση Φετουλά'', που πολεμάμε στην Τουρκία ήταν μια απ' τις δομές που της παρείχαν ισχυρή υποστήριξη», είπε στις αρχές της εβδομάδας. Και πρόσθεσε: «ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μόνος του την εκστρατεία του, δεν έχει αναμειχθεί στο παρελθόν στην πολιτική. Θεωρώ ότι ορισμένα σχόλια που ακούγονται σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ασέβεια προς τη δημοκρατία...»

Άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν εξαπολύουν μύδρους κατά δυτικών κυβερνήσεων επειδή επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση για το δυσανάλογο και προσχηματικό κύμα διώξεων που εξαπέλυσε κυρίως μετά το πραξικόπημα.


«Θεωρούμε ότι στη Δυτική Ευρώπη επικρατεί υποκρισία όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Στη Γαλλία ισχύει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης από τις περσινές επιθέσεις. Αλλά όταν εμείς λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας μας κατηγορούν ότι καταπιέζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. λένε ότι το ''Ισλαμικό Κράτος'' χρησιμοποιεί τα προσφυγικά ρεύματα για να στείλει λαθραία τρομοκράτες. Εμείς εντείνουμε τους ελέγχους, δεχόμαστε πίσω πρόσφυγες απ' την Ευρώπη μολονότι φιλοξενούμε ήδη τρία εκατομμύρια Σύρους αυτή τη στιγμή. Κι η απάντηση απ' την Ε.Ε. είναι ότι προσπαθούν να παγώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπλήρωσε:
«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι του προέδρου Τραμπ θα αναγνωρίσουν την τρομοκρατία σ' όλες της τις μορφές. Ο στρατηγός Φλιν έχει δίκιο: ''πώς θα ένιωθαν οι Αμερικανοί αν ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στην Τουρκία όταν εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου;'' Στείλαμε στις αμερικανικές αρχές τα στοιχεία που ενοχοποιούν τον Γκιουλέν και την ''τρομοκρατική οργάνωση Φετουλά'' και περιμένουμε να αναλάβουν δράση...»

Ο Τζέησον Γουάινστιν, ένας εκ των νομικών συμβούλων του Γκιουλέν στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη κι ότι δεν μπορεί έτσι απλά να διώξει τον πελάτη του απ' τη χώρα.
«Όπως τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πολλές φορές στην προεκλογική του εκστρατεία οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου. Και γι' αυτό ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Κι εφόσον γίνει αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κ. Γκιουλέν δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία, όπου είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει βασανιστήρια, μια δίκη-παρωδία και στο τέλος το εκτελεστικό απόσπασμα».