23 Νοεμβρίου 2016

ΑΥΤΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Τις γκάφες Σκουρλέτη καλύπτει ο Σταθάκης για χάρη της SOCAR

Τη μεγάλη ζημιά της περιόδου Σκουρλέτη προσπαθεί να καλύψει ο νέος Υπουργός Ενέργειας με συμβιβασμό στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ . Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται νέα πρόταση που κατέθεσαν οι Αζέροι της Socar στον Γιώργο Σταθάκη, σε συνεννόηση με τους Ιταλούς της SNAM.

Οι Αζέροι προτείνουν να καταθέσουν άμεσα το 75% του τιμήματος, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο 25% (100 εκατ. ευρώ) σε βάθος χρόνου, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ρυθμίσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως η ενίσχυση των ανακτήσιμων ποσών και η αύξηση στις ταρίφες με τον νέο Κώδικα Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ.

Τα στελέχη της Socar επισημαίνουν ότι οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ κάλυψαν μόνο ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το καλοκαίρι η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία και είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ.

Πάντως η ΡΑΕ κατάφερε να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας και να αυξήσει το τιμολόγιο του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%.

http://www.toxrima.gr/tis-gkafes-skoyrleti-kalyptei-o-statha/