10 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ! Με μίνι ράλι «καλωσόρισε» τον Τραμπ η Wall Street

Γρήγορα ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές από την εκλογική νίκη Τραμπ κόντρα σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στην Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο, τη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, την Νότια Καρολίνα ενώ η Χίλαρι Κλίντον κράτησε τα παραδοσιακά κάστρα των Δημοκρατικών όπως τη Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσει, κ.α. Σημειώνεται ότι η θητεία του Τραμπ θα ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χρηματαγορές θεωρούσαν την Χίλαρι Κλίντον καλύτερη επιλογή για την προεδρία των ΗΠΑ λόγω των αμφιλεγόμενων πολιτικών θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και τις εμπορικές σχέσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκλογική νίκη Τραμπ προκάλεσε αρχικά τσουνάμι ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια με πρώτους του δείκτες Nikkei (Τόκιο) και Hang Seng (Χονγκ Κονγκ), νωρίς το πρωί να «βουλιάζουν» 5,36% και 2,40% αντίστοιχα.

Αργότερα, οι ισχυρές πιέσεις «μεταφέρθηκαν» και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο η υπόσχεση Τραμπ για τη δημιουργία προγράμματος εθνικής ανάπτυξης γύρισε ανοδικά τις ευρωαγορές , ενώ έδωσε θετικό έναυσμα στη Wall Street.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Aberdeen Asset Management, James Athey, «Η αρχική αντίδραση των αγορών- στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου - ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο η προοπτική των μειωμένων φόρων και οι προσδοκίες εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών- προεκλογικές υποσχέσεις Τραμπ- ανέτρεψαν το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια».

«Είναι σημαντικό ότι ο κ. Tραμπ ήταν αρκετά εγκάρδιος στην πρώτη του εμφάνιση και για αυτό οι αγορές επανήλθαν από βουτιά 5% σε κάτι λιγότερο ανησυχητικό» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Ελ- Εριάν, στην εκπομή «Sauwk Bok».

Στο μεταξύ, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέλαμψε έναντι του ευρώ αν και νωρίτερα είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως το 1,1301 δολ. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0943 δολ.

Αντίστοιχα, υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 105,83 γεν από 105,16 την προηγούμενη μέρα ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί έως 2% στα 101,19, νωρίτερα. Σημειώνεται ότι το γεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον, η εκλογή Τραμπ «βούλιαξε» 8,7% το μεξικανικό πέσο σε σχέση με το δολάριο στα 19,88.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου κόντρα στην αύξηση των αποθεμάτων για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 45,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,4% ή 257 μονάδων στις 18.589, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,11% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,11% στις 5.251 μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, ξημερώματα Ελλάδας, τα futures του Dow Jones έχαναν 800 μονάδες και ο S&P βούλιαζε σχεδόν 5%.

Επιπλέον προς το τέλος της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε σε απόσταση μόλις 18 μονάδων από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 18.668 μονάδων.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+8,4%) και Caterpillar (+7,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-1,8%) και Coca Cola (-1,4%).

Παράλληλα, ο χρυσός υποχώρησε 0,1% στα 1273 δολ./oz παρά την "εκτόξευση" έως τα 1.338 δολ. αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε 22 μονάδες βάσης στο 2,08%.

Πηγή: Euro2day.gr