16 Δεκεμβρίου 2016

«Αν μου μιλάς εμένα σε αυτόν τον τόνο θα σε τσακίσω», λέει δημοσιογράφος ότι είπε ο Πούτιν στον Σαρκοζί [βίντεο]

«Αν συνεχίσεις σε αυτό τον τόνο θα σε τσακίσω» είχε πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό παρασκήνιο το οποίο έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο γάλλος δημοσιογράφος Nicolas Hénin, σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το μυστήριο Πούτιν», το οποίο προβλήθηκε στο κανάλι France 2.

Ηταν το 2007 και ο Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον Πούτιν, στο πλαίσιο της Συνόδου των G8, στο Heiligendamm της Γερμανίας.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Οταν τελείωσε, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους σαν χαμένος, με κομένη αναπνοή. Παραπατάει, μοιάζει αποσβολωμένος. Στο δελτίο ειδήσεων του δεύτερου καναλιού, ο δημοσιογράφος Eric Boever σχολίασε τότε ότι ο γάλλος πρόεδρος ήταν μεθυσμένος. Το βίντεο από την συνέντευξη και τα σχόλια για μεθύσι έκαναν τότε το γύρο του κόσμου. Τα ΜΜΕ είχαν υποθέσει τότε ότι ο Σαρκοζί είχε πιεί κάποιο ποτηράκι βότκα παραπάνω. Αλλά ξέχασαν μια βασική λεπτομέρεια, ο Σαρκοζί δεν πίνει, ενώ ο Πούτιν πίνει ελάχιστα και σπάνια.


Ο δημοσιογράφος Nicolas Hénin αποκαλύπτει τώρα ότι ο Σαρκοζί βγήκε σαν χαμένος από την συνάντηση γιατί απλά ο ρώσος πρόεδρος τον είχε βγάλει «νοκ άουτ όρθιο».

Οπως αποκάλυψε, ο Σαρκοζί είπε μπαίνοντας στον Πούτιν: «Με εμένα θα μιλήσεις για προβλήματα που καίνε». Και συνέχισε:

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί στην Τσετσενία», και είναι απαράδεκτος «ο θάνατος της δημοσιογράφου Anna Politkovskaïa».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον αφήνει να μιλάει. Παρατηρεί τον συνομιλητή του, σιωπά και δημιουργεί έτσι ένα κλίμα έντασης. Και απαντά:

«Λοιπόν, τελείωσες;»
Ο Πούτιν του δηλώνει ότι η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Γαλλία και συνεχίζει:

«Αν συνεχίσεις να μου μιλάς σε αυτό τον τόνο θα σε τσακίσω, εσένα και τη χώρα σου».

«Γνωρίζω ότι τον στόλισε κανονικά με ταπεινωτικά σχόλια και βρισιές», προσθέτει ο γάλλος δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια ο Σαρκοζί βγαίνει «σαν μεθυσμένος από την ταπείνωση» από τη συνάντηση και κάνει δηλώσεις. Οι δημοσιογράφοι όταν τον είδαν κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά νόμιζαν τότε ότι είχε πιεί.