01 Δεκεμβρίου 2016

Στα τηλέφωνα η Μέρκελ για προσφυγικό και Κυπριακό -Μετά τον Τσίπρα επικοινώνησε με Ερντογάν

Πρωτοβουλίες για προσφυγικό και Κυπριακό αναλαμβάνει η Ανγκελα Μέρκελ. Σήμερα, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από την Μέρκελ να εκπληρώσει η Ε.Ε. τις δεσμεύσεις της έναντι της Aγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Aγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε συνομιλήσει και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοιωνία των δύο διήρκεσε 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό (κατά πληροφορίες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί) αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Γερμανίδα καγκελάριο την ανησυχία του για τιην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ενώ την ενημέρωσε και για τις θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό. Συμφώνησαν, τέλος, να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.