16 Δεκεμβρίου 2016

Politico: Η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα ότι δεν θέλει πρόσφυγες στη Γερμανία προεκλογικά-Τι είπε για ΔΝΤ και «μποναμά»;

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Καγκελαρία και συνάντησε την Ανγκελ Μέρκελ, με την οποία η κουβέντα επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, σύμφωνα με το Politico.
Στο περιθώριο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα, η οικονομία και το ζήτημα της αξιολόγησης, αφού η Μέρκελ εστίασε στο προσφυγικό που την... καίει ενόψει των εκλογών του 2017 στην χώρα της.

Οπως αναφέρει το Politico, το βασικό θέμα της ατζέντας ήταν το μοίρασμα των 62.000 προσφύγων στην Ελλάδα, από τους οποίους πάνω από 16.000 διαμένουν υπό ασφυκτικές συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Η προηγούμενη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το μοίρασμα τερματίστηκε μιας και πολλές χώρες δεν πήραν τον αριθμό που είχε συμφωνηθεί.


«Ξανά και ξανά, θα υπερασπιστούμε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι μόνες τους» είπε η Μέρκελ στην κοινή ανακοίνωση Τύπου.

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι, εκτός και αν η Ελλάδα κατορθώσει να προσφέρει κατάλυμα στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, θα κατευθυνθούν στη Γερμανία. Με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν το 2017, η Μέρκελ θέλει να αποφύγει εικόνες και πρωτοσέλιδα με πρόσφυγες στη Γερμανία και γνωρίζει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά εάν η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας (που σε μεγάλο βαθμό έχει διαπραγματευτεί η Γερμανία) καταρρεύσει.

Παρασκήνιο: Τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα για ΔΝΤ και «μποναμά»

Θέμα ΔΝΤ έβαλε ο Τσίπρας στο Βερολίνο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το τι πραγματικά θέλει το Ταμείο αλλά και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα ηαξιολόγηση, αν η διαπραγμάτευση πάει μακριά και με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την γερμανική πλευρά, το Βερολίνο, επιθυμεί μετ' επιτάσεως τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού για του Γερμανούς χωρίς ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Δεύτερο ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτό των έκτακτων παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρόκειται για επιλογή που δεν διαταράσσει τα δημοσιονομικά και ότι είναι θέμα κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες, που «σήκωσαν σταυρό του μαρτυρίου»

Οι Γερμανοί πάντως, που επισήμως παραπέμπουν στους θεσμούς, ζήτησαν να αποφεύγονται επιλογές που μπορεί να θεωρηθούν ως «μονομερείς ενέργειες» και να δημιουργήσουν αμφιβολία ή καχυποψία ως προς το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές - σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο - κατέληξαν ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι εκατέρωθεν καθώς «μετά τις αλλεπάλληλες φωτιές που άναβε ο Σόιμπλε με κάθε του δήλωση και αξιωματούχοι από την Αθήνα του απαντούσαν στον ίδιο τόνο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida.gr