01 Δεκεμβρίου 2016

Η Παπαστράτος δώρισε το πρώτο scanner με ακτίνες Χ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε ειδική τελετή την Πέμπτη το μεσημέρι παρουσιάστηκε στο Κερατσίνι, μέσα στα... άδυτα των εγκαταστάσεων του Γ' Τελωνείου του ΟΛΠ το πρώτο αυτοκινούμενο Scanner με ακτίνες Χ που ανοίγει το δρόμο για ένα ισχυρό «χτύπημα» στο λαθρεμπόριο καπνικών μέσω του δικτύου των θαλάσσιων μεταφορών.
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο μηχάνημα που αποκτά η Ελλάδα και το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο αποτελεί εξ ολοκλήρου προσφορά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ΑΕ, αξίας 2 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει το νέο... όπλο κατά του πολέμου στο λαθρεμπόριο.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η χώρα μας παρ' ότι είναι - μορφολογικά και γεωγραφικά – διάτρητη από παντού μέσω της τεράστιας παράκτιας ζώνης για εγκληματικές δραστηριότητες στον τομέα των καπνικών – και όχι μόνο – προϊόντων, δεν είχε τέτοιοscanner, παρ' ότι άλλες γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία έχουν πληθώρα!

[Φωτ.: Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής (αριστερά), η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσου και (δεξιά) ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Α.Ε., Χρήστος Χαρπαντίδη.]

Η δωρεά της Παπαστράτος έχει ουσιαστική αλλά και σημειολογική αξία, καθώς ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση από το ελληνικό κράτος για άλλα τέσσερα ίδιου εκτοπίσματος scanner, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα εντός του 2017, ενώ θα αγοραστούν άλλα έξι πολύ μικρότερα και πιο ευέλικτα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην «ανάγνωση» μικρότερων στόχων ή φορτίων.

Το πρώτο Χray μηχάνημα για την Ελλάδα που δώρισε η Παπαστράτος μπορεί να σκανάρει από 20 έως 80 φορτηγά ή κοντέινερ την ώρα, ανάλογα με το είδος του λαθρεμπορίου που αναζητά.

Όπως τόνισαν στο Liberal στελέχη και εργαζόμενοι του Τελωνείου Πειραιά, μέχρι τώρα είθισται να ελέγχονται περίπου το 3% των κοντέινερ, επιλεκτικά!

Η επιλογή γίνεται αφού οι υπεύθυνοι έχουν δει τα χαρτιά της διαδρομής του φορτίου, ποιους δρόμους, λιμάνια ή σταθμούς πέρασε και αν «συμφωνεί» το δρομολόγιο με την... ορθόδοξη διαδρομή για το εκάστοτε φορτίο που αναγράφει στα επίσημα έγγραφά του.

Πλέον, με την έναρξη του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που θα ενισχυθεί και με τα υπόλοιπα μηχανήματα σταδιακά.


Χρ. Χαρπαντίδης: Το λαθρεμπόριο καπνικών εκτοξεύτηκε στο 21% της αγοράς


Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του φορτηγού – scanner, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι «αυτή είναι μια ξεχωριστή ημέρα καθώς η χώρα μας αποκτά το πρώτο Xray scaner και ο πόλεμος κατά του λαθρεμπορίου έχει ξεκινήσει.

Η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με εκπαίδευση εργαζομένων και πολλές και ποικίλες δράσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας των καπνικών προϊόντων φέρνουν διόγκωση της λαθραίας αγοράς η οποία αυξήθηκε στο 21% το πρώτο εξάμηνο του 2916, έναντι μόλις 3% που ήταν το 2009.

Απόρροια αυτού του φαινομένου είναι ότι συλλογικά απειλείται όλη η «αλυσίδα» παραγωγής καπνικών όπου απασχολούνται 60 χιλιάδες οικογένειες».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης λόγω του διαρκώς διογκούμενου λαθρεμπορίου το ελληνικό κράτος έχει απώλειες εσόδων 650 εκατ. ευρώ ετησίως. Τέλος, ευχήθηκε αυτή η κίνηση της Παπαστράτος να βρει μιμητές και να εμπνεύσει και άλλες επιχειρήσεις για παρόμοιες προσφορές.


Κατ. Παπανάτσιου: Πολύτιμο εργαλείο κατά του λαθρεμπορίου
Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια της τελετής του scaner επισήμανε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου, τονίζοντας ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση απ' όλους τους φορείς.

Όπως σημείωσε στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια οχήματα, ενώ θα φτάσουν τα 12 εν εύθετο χρόνω.

Η υφυπουργός οικονομικών επισήμανε ότι τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα για τους λαθρέμπορους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα, χαρακτηρίζοντας το Xray scaner πολύτιμο σύμμαχο και εργαλείο στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, η κα Παπανάτσου παραδέχτηκε ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά.


Γ. Πιτσιλής: Προκήρυξη για άλλα 10 τέτοια μηχανήματα
Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε ότι το scaner θα ενισχύσει σημαντικά τις υπηρεσίες στον αγώνα κατά της λαθραίας διακίνησης προϊόντων, ενώ ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 θα ενταχθούν στη δύναμη των τελωνείων άλλα τέσσερα τέτοιου είδους μηχανήματα, και άλλα έξι μικρότερα, για την ανίχνευση λαθραίων εμπορευμάτων.

Παράλληλα, από το νέο χρόνο γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθεί η προμήθεια άλλων 10 κινητών scanner όμοιων με αυτό που παραδόθηκε.

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που τον έφερε σε αμηχανία, Τούρκος τελώνης, στο τελωνείο των Κήπων στη Θράκη, του ανέλυσε και του παρουσίασε τη λειτουργία του σύγχρονου scanner, εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξή του όταν ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα δε διαθέτει (σ.σ. διέθεται) αντίστοιχο.


Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ για το φαύλο κύκλο
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΙΟΒΕ, η σταδιακή και κλιμακωτή αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού την επόμενη τριετία θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους, σε σχέση με την απότομη μεγάλη ακαριαία αύξηση που θα ισχύσει από αρχές 2017.

Με την έναρξη του νέου έτους προβλέπεται η αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα.

Με την αύξηση αυτή το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση. Η μελέτη του ΙΟΒΕ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό, το οποίο η αγορά έχει... διαγνώσει μόνη της τα τελευταία χρόνια.

Ότι δηλαδή η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών (κατά 40-50 λεπτά το πακέτο ή ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού), θα ωθήσει σε περαιτέρω μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού, στρέφοντας τους καπνιστές σε προϊόντα λαθρεμπορίου και συνεπώς δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.