16 Δεκεμβρίου 2016

SPIEGEL-Τσακαλώτος: «Ήταν λάθος η μονομερής εξαγγελία Τσίπρα»-Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει εμμέσως το δημοσίευμα!

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται παραδέχτηκε παρουσία γερμανών βουλευτών ότι η Ελλάδα έχει μεν το δικαίωμα να λάβει μόνη αποφάσεις αναφορικά με τη συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική, όμως θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί και οι θεσμοί.

Στην παραδοχή ότι η εξαγγελία του πακέτου Τσίπρα χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι δανειστές ήταν ένα λάθος προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μιλώντας παρουσία γερμανών βουλευτών, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει μεν το δικαίωμα να λάβει μόνη της αποφάσεις αναφορικά με συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική, όμως θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί και οι θεσμοί.

Ο ΥΠΟΙΚ απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στο γεγονός ότι η Αθήνα έπρεπε να αποφασίσει γρήγορα την παροχή του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ώστε ο δημοσιονομικός αντίκτυπος να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού οδήγησαν στο «πάγωμα» εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η απόφαση για το εάν τα μέτρα ελάφρυνσης θα «ξεπαγώσουν» θα ληφθεί από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα σχετική τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group.

Πηγή: http://www.skai.gr

Επιβεβαίωσε εμμέσως το δημοσίευμα του Der Spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την μη ενημέρωση των δανειστών προηγουμένως, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε χρόνο να τους ρωτήσει για τον μποναμά του Αλέξη Τσίπρα.

«Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, σε συναντήσεις του στο Βερολίνο,παραδέχθηκε πως ήταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές εκ των προτέρων.

Κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά τους, ανέφεραν πως ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε σε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών ότι το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, εν είδει ρητορικής ερώτησης, υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.

iefimerida.gr