Του Σάκη Μουμτζή
Διαβάζοντας αυτήν την δήλωση του πρωθυπουργού πίστευα πως θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων. Όμως επικράτησε σχετική ηρεμία. Και τα επικριτικά σχόλια αφορούσαν την έκφραση «yes men.» Απάθεια; Άγνοια; Αδιαφορία; Δεν το γνωρίζω. Γιατί ο Α.Τσίπρας φανέρωσε όλη την αντιδημοκρατική νοοτροπία που χαρακτηρίζει την κυβερνώσα Αριστερά.
Το κρίσιμο σημείο που καθιστά επικίνδυνη για την Δημοκρατίας μας την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίσκεται στην απόφαση του πρωθυπουργού «να μην παραδώσει τον λαό», κάτι που το διακηρύσσει ευθαρσώς. Όπως όλοι γνωρίζουμε στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν παραδίδεται κανένας λαός. Παραδίδεται η διακυβέρνηση του τόπου από αυτούς που χάνουν τις εκλογές, σε αυτούς που τις κερδίζουν. Έτσι παίζεται το παιχνίδι.
Ο Α.Τσίπρας, χρησιμοποιώντας, δόλια, τη λέξη «λαός» αντί της λέξης « διακυβέρνηση», προσπαθεί να συσκοτίσει τις προθέσεις του σχετικά με την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Η ορθή λοιπόν διατύπωση της πρότασης είναι, «δεν θα παραδώσω την εξουσία στους yes men.» Η άρνηση παράδοσης της εξουσίας, από τον ηττημένο στον νικητή συνιστά –ως γνωστόν- εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει προϊδεάσει γι΄αυτήν την πρόθεση του, όταν κορυφαία στελέχη του δήλωναν πως δεν θα επιτρέψουν την Παλινόρθωση. Τι σημαίνει αυτό; Αν ο λαός επιθυμεί την «Παλινόρθωση», αυτοί τι θα κάνουν; Αν η πλειοψηφία ψηφίσει τα κόμματα που την επαγγέλλονται, δεν θα σεβαστούν την θέληση της; Και πώς θα το κάνουν; Θα κατεβάσουν τον στρατό, όπως ο ομοϊδεάτης τους Μαδούρο; Και από πού αντλεί ο πρωθυπουργός την δύναμη και το δικαίωμα να δηλώνει πως δεν «θα παραδώσει τον λαό—δηλαδή την εξουσία—στους yes men»;
Είναι ξεκάθαρο πως στην φιλελεύθερη δημοκρατία, στις εκλογές, υπάρχουν οι νικητές και οι ηττημένοι. Πάντοτε. Οι πρώτοι κυβερνούν, οι δεύτεροι αντιπολιτεύονται. Κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του υποτακτικούς των ξένων και γι΄αυτό να μην αναγνωρίσει την νίκη τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν απαιτεί την έγκριση του. Τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Τότε γιατί το είπε ο πρωθυπουργός; Του ξέφυγε; Δεν νομίζω. Μεθοδευμένα προσπαθεί να καλλιεργήσει την ένταση, την πόλωση, να επιτείνει την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί λόγω των δικών του σκόπιμων ενεργειών, και να τα αποδώσει όλα αυτά στους αδιάλλακτους δανειστές και στους εγχώριους συνεργάτες τους.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως την μαρξιστική Αριστερά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πολιτική κυριαρχία. Οποιαδήποτε συμφωνία ή διαφωνία με τους δανειστές είναι ενταγμένη σε αυτόν τον στόχο. Δεν τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις τους στην οικονομία, καθώς η οικονομία είναι γι΄αυτούς παρακολούθημα της πολιτικής.
Συνεπώς, αυτή η βούληση για πλήρη επικράτηση δεν έχει όρια και αναστολές-- σε όλα τα επίπεδα-- και κυρίως δεν φανερώνει κανένα σεβασμό προς τους αντιπάλους, τους οποίους απαξιώνει ηθικά και πολιτικά. Δεν θέλουν να συνυπάρξουν. Ακόμα αντηχεί το «ή εμείς ή αυτοί.» Στις δημοκρατίες κυριαρχεί το «και εμείς και αυτοί.»
Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει, μετά βεβαιότητος, σε οξεία πολιτική σύγκρουση, με άγνωστα αποτελέσματα για την χώρα. Ας προσδεθούμε λοιπόν.
http://www.liberal.gr/arthro/101896/apopsi/s-moumtzis/Ti-simainei-oti-isonden-tha-paradoso-ton-lao-stous-yes-mensin.html