23 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από $11 εκ. «εξαφάνισε» ο Τζάμε πριν εγκαταλείψει την Γκάμπια

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια εξαφάνισε από τα δημόσια ταμεία της Γκάμπια της τελευταίες εβδομάδες ο απελθών πρόεδρος Γιαχία Τζάμε, σύμφωνα με καταγγελίες του διαδόχου του.

Ο κ. Τζάμε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δυτικοαφρικανική χώρα το Σάββατο υπό την απειλή ένοπλης επέμβασης από τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, αφότου αρνήθηκε να παραδώσει τον προεδρικό θώκο παρά την ήττα του στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Βρισκόταν στην εξουσία επί 22 χρόνια.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε σύμβουλος του νέου προέδρου Αντάμα Μπάροου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παραμονής του στην εξουσία ο κ. Τζάμε φρόντισε να πάρει 11,4 εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία, ενώ πριν αναχωρήσει για την εξορία δεν παρέλειψε να πάρει μαζί του πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα.

Ο κ. Τζάμε διέφυγε στη Γουινέα, που δεν δέχεται την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Μπάροου παραμείνει στην Σενεγάλη για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψει στην Γκάμπια, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων έχει δηλώσει πίστη στο νέο πρόεδρο.

Η πρωτεύουσα της Γκάμπια, Μπαντζούλ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ξένα στρατεύματα, εν αναμονή της άφιξης του κ. Μπάροου.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/336822/pano-apo-11-ek-exafanise-o-tzame-prin-egataleipsei-tin-gabia/