30 Ιανουαρίου 2017

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ! ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΦΤΑΝΕΙ ΕΝΑΣ, ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΟΣΟΙ ΚΙ ΑΝ ΠΣΟΦΗΣΟΥΝ ΔΕ ΓΑΜ@ΕΤΑΙ! Γιατροί του Κόσμου: Πόσοι πρόσφυγες πρέπει ακόμη να πεθάνουν στη Μόρια;

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια. Σήμερα το πρωί εντοπίστηκε νεκρός άνδρας ηλικίας 20 περίπου ετών από το Πακιστάν.
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σαββάτο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 χρονών, αυτός από την Αίγυπτο.

Και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δυο ανδρών και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.
Πάντως εικάζεται πως οι άτυχοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή της τους από αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Κραυγή αγωνίας από τους Γιατρούς του Κόσμου 

Σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο –τον τρίτο κατά σειρά – μέσα σε μία εβδομάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.
Μάλιστα τονίζουν πως εδώ και καιρό είχαν δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.
Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

Η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου 

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός ενώ ένας ακόμη διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ως Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας (Médecins du Monde - Grèce) εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για το νέο θάνατο –τον τρίτο κατά σειρά – μέσα σε μία εβδομάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής επισήμως αδιευκρίνιστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.

Ως η Οργάνωση που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου έχουμε από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Ως Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας  ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

Λοβέρδος: Τρίτος νεκρόςκαι καμία παραίτηση από την κυβέρνηση της ψευτοανθρωπιάς

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος τον τρίτο θάνατο πρόσφυγα που σημειώνεται στον καταυλισμό της Μόριας, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνσησης.
«Τρίτος νεκρός στη Μόρια και ουδεμία ανάληψη ευθυνών, καμία παραίτηση από την κυβέρνηση της ψευτοανθρωπιάς...», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Λοβέρδος.