31 Ιανουαρίου 2017

Ο κύβος ερρίφθη: Δίνει αφορολόγητο, ομαδικές, αγοράζει χρόνο για τις συντάξεις

Με μια νέα επιστολή «take it or leave it», κλείνουν την περιβόητη διαπραγμάτευση οι «θεσμοί» και προσφέρουν τελευταία σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση που διαρκώς διολισθαίνει σε επικίνδυνα «δραχμικά» μονοπάτια.
Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να προλάβει τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να νομοθετήσει εδώ και τώρα:

τη σταδιακή αποκλιμάκωση του αφορολόγητου ορίου,

την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% -με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια- μόνο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις,

την απλοποίηση της εργατικής και συνδικαλιστικής νομοθεσίας και τέλος

τα φορολογικά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Σε αντάλλαγμα, οι «θεσμοί» προσφέρουν στην ΠΦΑ Κυβέρνηση, ένα «επαναστατικό αφήγημα» περιορισμού του ΔΝΤ σε ρόλο «τεχνικού συμβούλου», την αποφυγή υπογραφής ενός νέου Μνημονίου (MEFP) με το ΔΝΤ και φυσικά ένταξη –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο περιβόητος «δημοσιονομικός περιοριστής» θα επεκταθεί για 10 χρόνια αλλά η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα περιοριστεί μέχρι το 2023 δηλαδή για 5 χρόνια.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι να «περιγράψουν» τους τομείς παρέμβασης για την ανακούφιση των πληρωμών του Χρέους στις δύσκολες χρονικές περιόδους με κοινό παρανομαστή το 15% του ΑΕΠ ως ανώτατο όριο τοκοχρεολυτικών δόσεων κάθε χρόνο.

Αυτή είναι η τελική πρόταση των θεσμών. Αν την αποδεχθεί η κυβέρνηση, οι επιθεωρητές της Τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το 100% της λίστας των προαπαιτουμένων χωρίς άλλες αναβολές.

Είναι η τελευταία ευκαιρία μιας κυβέρνησης που παραπαίει αλλά στηρίζεται στα πήλινα πόδια των ιδιοτελών συμφερόντων της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
http://www.toxrima.gr/o-kyvos-errifthi-dinei-aforologito-oma/