04 Ιανουαρίου 2017

Η χαλασμένη βόμβα

Προηγήθηκε φυσικά η καθημερινή άσκηση της εξουσίας με προνόμια και παροχή εύνοιας σε κομματικά στελέχη με διορισμούς συγγενών και φίλων στο δημόσιο,οι εκβιασμοί στο δικαστικό σώμα,οι ραδιουργίες με τα τηλεοπτικά κανάλια του Παππά, τα σκάνδαλα με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, η απεμπόληση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ που επί δύο ολόκληρα χρόνια και αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει και να φορολογήσει.

Η πρώτη φορά αριστερά παρουσιάζει μία θαυμαστή προσαρμοστικότητα στις απολαύσεις της εξουσίας. Μπορεί ο Τσίπρας να μην έβαλε γραβάτα για να υποκρίνεται τον αντικομφορμιστή και για να διατηρεί τον συμβολισμό του αντισυμβατικού αλλά μια χαρά βολεύεται στα δερμάτινα καθίσματα της πανάκριβης BMW του Βενιζέλου που χρησιμοποιούσε ώς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Και μπορεί παλαιότερα να ταξίδευε στις Βρυξέλλες με απλά εισιτήρια στην Ολυμπιακή,αλλά για να αποτίσει φόρο τιμής στον σύντροφο Φιντέλ ξόδεψε τα 300 χιλιάδες ευρώ των φορολογούμενων με το πανάκριβο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Όμως το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς τσαλακώθηκε οριστικά από τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτευτών της.

Περσινές καταθέσεις που εξαφανίστηκαν εφέτος μυστηριωδώς, μικρά εισοδήματα που δεν συνάδουν με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς, αποταμιεύσεις σε ξένες τράπεζες ενώ η χώρα βρίσκεται σε κάπιταλ κοντρόλ, μεγάλες ακίνητες περιουσίες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα κ.α.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Γεροβασίλη διατηρούσε επί τριετίας μετοχές σε εταιρία που συμβαλλόταν με το δημόσιο,και αυτό αντίκειται στο απαγορευτικό άρθρο 57 του Συντάγματος,και δικαιολογήθηκε με ένα σωρό μπούρδες,επικαλούμενη ότι η εταιρία της δεν είχε άμεση σύμβαση με το δημόσιο ( υποτιμώντας την νοημοσύνη μας),ερμηνεύοντας με τον δικό της τρόπο το Σύνταγμα και νομολογεί αυτοσχεδιάζοντας ανύπαρκτες νομικές παραμέτρους ενώ το άρθρο 57 είναι σαφέστατο,ακόμη παραθέτει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δικαίωσε τον Λυκουρέζο. Αλλά εκείνη η απόφαση ισχύει για τον Λυκουρέζο και δεν διαθέτει ισχύ έναντι πάντων,και σε κάθε περίπτωση κατάργηση του Συντάγματος δεν γίνεται από Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η πραγματική ουσία του προβλήματος όμως βρίσκεται αλλού,και δεν είναι το αναμφισβήτητο γεγονός πώς εξαιτίας της παράβλεψής της,η Γεροβασίλη έχει αυτοδίκαια άκυρη ιδιότητα ώς βουλευτής.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για τους πολιτευτές,και σε αυτό προσφέρω την συμπάθειά μου στην Γεροβασίλη,αλλά τι σημασία έχουν οι προσωπικές απόψεις; Ο νόμος είναι σκληρός, αλλά είναι νόμος (Dura lex, sed lex) και η Γεροβασίλη την πάτησε γιατί πιάστηκε αδιάβαστη.

Και εδώ προκύπτει το πρόβλημα γιατί αν εκλεγείς βουλευτής και έχεις εταιρία στο όνομά σου είναι πανεύκολο να μεταβιβάσεις τις μετοχές σε συγγενικό σου πρόσωπο (γι΄ αυτό και υπάρχει στον νόμο περιθώριο οκτώ ημερών), όπως έκανε μεταβίβαση στον γιο της εκ των υστέρων η Γεροβασίλη όταν προφανώς ανακάλυψε ότι είναι έκθετη νομικά και προσπάθησε να μπαλώσει την πολύχρονη αμέλειά της.

Και πόσο εύκολο είναι αυτό; Κάνεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που καταθέτεις στην εφορία και εφόσον πρόκειται να μεταβιβάσεις στο παιδί σου είναι ακόμη πιο απλουστευμένο αφού ως δωρεά δεν συντάσσονται υπεραξίες για να φορολογηθείς κτλ.

Η Γεροβασίλη είναι επικίνδυνη για υπουργός για τον σημαντικό λόγο της ανικανότητας να χειριστεί πρακτικά μια απλούστατη υπόθεση - ίσως και μισής ώρας ενασχόλησης ώσπου να συνταχθεί μία σελίδα συμφωνητικού.

Είναι αποδεδειγμένα επιπόλαιη, αναποτελεσματική και αδιάβαστη. Και τεκμηριώνεται από τον τρόπο που χειρίστηκε μία απλή προσωπική της υπόθεση,που την θέτει σε νομικό κίνδυνο να εκπέσει της βουλευτικής της ιδιότητας.

Πώς να της δώσουμε υπουργικά χαρτοφυλάκια όταν πιάνεται αδιάβαστη για το προσωπικό της συμφέρον; Πώς να χειριστεί περίπλοκα και σύνθετα θέματα που χρειάζονται πρακτικές λύσεις όταν δεν της  «έκοψε» να γράψει πριν τρία χρόνια μία σελίδα μεταβίβασης στο γιο της για να μην εκτεθεί σήμερα;

Αυτή δεν μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της και πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό, πώς θα αντιπροσωπεύσει την Ελληνική δημοκρατία, τα συμφέροντα του λαού, θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, θα συνδιαλλαγεί και θα δώσει λύσεις σε προβλήματα; Ακόμη κι αν η Γεροβασίλη ήταν ο τιμιότερος άνθρωπος του κόσμου,ακόμη κι αν ήταν η αγνότερη και η πλέον αδιάφθορη πολιτικός στον πλανήτη, ένας νορμάλ πρωθυπουργός θα την είχε στείλει στο σπίτι της.

Γιατί ανίκανοι και ανεπαρκείς πολιτικοί σαν την Γεροβασίλη, είναι πιο επικίνδυνοι από απατεώνες και διεφθαρμένους σαν τον Τσοχατζόπουλο, αφού προκαλούν πολλαπλάσιες ζημιές. Τον απατεώνα μπορείς να τον ελέγξεις, να τον φυλακίσεις και την διαφθορά μπορείς να την πατάξεις. Ομως η ανικανότητα, η αμέλεια και τα λάθη είναι σαν τις χαλασμένες βόμβες: ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σκάσουν και θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Νίκος Κτιστάκης
Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/335218/i-halasmeni-vomva/